Зберігаємо перший урожай яблук і груш

Зберігаємо перший урожай яблук і груш

Ранні яблука й груші, зрозуміло, до нового врожаю ніхто не зберігає. Ці сорти просто не розраховані на тривале перебування в погребі. Але навіть їх можна зберігати протягом досить тривалого часу, якщо правильно обробити.
Насамперед важливо акуратно збирати врожай. Плоди потрібно знімати руками. Але в жодному разі не обтрушуйте їх з дерева, оскільки биті плоди не зберігаються. Знімати найкраще в суху прохолодну погоду, коли плоди дозріють. Фрукти збирають разом із плодоніжкою й опускають акуратно в корзину, обшиту всередині мішковиною, або плодозбиральні сумки з дном, що відкривається. Потім плоди сортують. Слід пам’ятати, що для тривалого зберігання непридатні плоди, пошкоджені плодожеркою, довгоносиком, щитівкою. Про це інформує власний кореспондент «Нової Доби».

На дно ящика, в якому зберігатимуться яблука чи груші, вистилають стружку товщиною 1 – 2 см. Усередину ящика кладуть папір у вигляді конверта – так, щоб вільними кінцями мож¬на було накрити яблука зверху. Між рядами теж роблять прошарок із паперу.
При відборі, сортуванню та упаковці необхідно стежити за тим, щоб восковий наліт на яблуках не був пошкоджений.
Сортування та упаковку роблять у тіні, не варто залишати довго плоди на сонці. Потім без зволікання їх переносять у підвал, де температура значно нижча, ніж у саду. Чим швидше помістити плоди в пристосоване сховище, тим довше й краще вони зберігаються.
На початку зберігання варто щодня на декілька годин провітрювати приміщення. Робити це краще зранку, до сходу сонця.
Щоб не допустити зараження плодів грибком, фрукти перед укладанням слід потримати 10 хвилин у водному розчині йодинола (він продається в аптеці й відпускається без рецепта).
Також помічною може бути така суміш: йод кристалічний – 2,5 %, йодистий калій – 7 %, крохмаль – 53 %, харчова сода – 2 %, вода – 35,5 %. Це все треба змішати (% – це частка речовин у суміші), потім розвести у воді так, щоб утворився одновідсотковий розчин.
Далі на 1 – 2 хв занурюйте яблука в рідину, потім виймайте і, не протираючи, давайте обсохнути. Результат – фрукти будуть у тонесенькій прозорій плівці, яка не обсипається.
Інший варіант: на 100 г прополісу (продається на ринках і в аптеках) беремо 500 мл спирту й опускаємо в цей розчин на кілька секунд яблука. Висушуємо їх і відправляємо на зберігання.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x