Як вибрати каструлю

Як вибрати каструлю

Багато хто навіть не замислюється над тим, як вибрати каструлю. Готує в тому посуді, який уже є, або купляє той, що підходить за ціною, кольором, розміром… Але насправді дуже важливо знати, як вибрати каструлю, адже цей посуд виробляється з різних матеріалів. І тому має свої переваги й недоліки, які допоможуть (чи завадять) у приготуванні смачних страв. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Алюмінієві
Алюмінієві каструлі сьогодні використовуються не так уже й часто, тож сприймаються як пережиток минулого. Але не дивлячись на це, вони мають свої беззаперечні плюси. У першу чергу ці каструлі легкі, дешеві й довговічні. Алюміній добре проводить тепло, тому вода в такій каструлі закипає значно швидше. Разом з тим, алюміній – не такий уже й безпечний метал, він легко зішкрібається зі стінок посуду й потрапляє в їжу. Він вступає в реакцію з кислотами та лугами, у результаті чого в їжу потрапляють непередбачені рецептом приготування хімічні сполуки. Багато продуктів залишають на стінках алюмінієвих каструль темні плями. Їжа пригоряє.

Емальовані
Емальовані каструлі виготовляють з чавуну або заліза й покривають двома-трьома шарами емалі, яка захищає метал від корозії. Вони надзвичайно привабливі на вигляд – такого розмаїття кольорів та орнаментів не мають жодні інші. Втім емаль легко розколюється, і тоді каструля вже непридатна для використання, оскільки існує загроза отруєння сполуками металів. Крім того, їжа в такому посуді часто пригоряє.

З нержавіючої сталі
Каструлі з нержавіючої сталі мають товсте багатошарове дно, що складається з різних металів (алюмінію, міді, бронзи), які мають високу теплопровідність. Завдяки цьому їжа швидко готується й не підгоряє. Блискучі поверхні нержавіючого посуду охолоджуються повільніше, і їжа довше залишається теплою. Завдяки спеціальним вкладкам ручки каструль не нагріваються. Посуд легко миється і довго зберігає гарний вигляд. Найголовнішим мінусом його є ціна. Крім того, від перегріву та під дією деяких речовин (наприклад, розсолу) на каструлях можуть утворитися плями чи кольорові розводи. Для чистки посуду з нержавіючої сталі не можна використовувати лужні препарати та абразивні матеріали.

Скляні
Вогнетривке скло не вступає в контакт з продуктами, тому ніяк не впливає ні на смак, ні на хімічний склад страви. Такий посуд легко миється, на ньому не утворюється накип. Завдяки низькій теплопровідності скла їжа довше зберігається теплою. Скляні каструлі можна використовувати для будь-яких нагрівальних приладів. Мінуси: у результаті нерівномірного прогрівання дна посуд може тріснути, тому під дно обов’язково треба ставити металеву сітку чи пластину для рівномірного розподілу тепла. Страви, які готуються в такому посуді, повинні містити достатню кількість рідини або жиру – при викіпанні води каструля теж може тріснути.

Чавунні
Чавунні каструлі та гусятниці чудово підходять для страв, які потребують тривалого приготування. В чавунному посуді тепло розподіляється рівномірно і довго зберігається, їжа не пригоряє. Цей посуд не деформується, не боїться подряпин, не тьмяніє, довговічний. Єдиний мінус – посуд із чавуну дуже важкий.

З вогнетривкої кераміки
Це дуже гарний посуд, у якому можна не тільки готувати, а й використовувати його для подавання страв до столу. Підходить для приготування їжі в духовці та мікрохвильовій печі; широкий ціновий діапазон. Порівняно з металом, вогнетривка кераміка є значно гіршим провідником тепла. Також не варто забувати, що керамічний посуд легко б’ється.

Каструлі з тефлоновим покриттям
Тефлон дуже слизький, тому їжа в такому посуді не підгоряє. Для приготування їжі потрібно значно менше жиру, та й самі страви завдяки особливостям конструкції готуються швидше. Найнеприємнішим мінусом є недовговічність. Посуд з тефлоновим покриттям служитиме в середньому 3 – 5 років. Для такого посуду потрібно застосовувати спеціальні лопаточки, які не пошкоджують тефлонове покриття. Канавки на дні посуду, які збільшують площу нагріву, важко чистяться.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x