На протидію ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу в області залучено коштів на суму 6 млн грн

На протидію ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу в області залучено коштів на суму 6 млн грн

– Робота з наближення до людей медичних послуг щодо профілактики та лікування ВІЛ/СНІД – це те, що ми маємо робити, незважаючи ні на які критичні умови в країні, – наголосив головний лікар КЗ «Черкаський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом» ЧОР Петро Левченко під час чергового засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. Про це «Нову Добу» поінформували в прес-службі Черкаської ОДА.

Він повідомив, що минулого року в області відкрито вісім так званих сайтів – центрів з надання антиретровірусної терапії для ВІЛ-інфікованих, де здійснюється не лише диспансерний нагляд, але й призначення та супровід лікування за місцем проживання пацієнтів. Всього на сьогодні працює 12 таких закладів: у КЗ «Черкаський обласний наркологічний диспансер» ЧОР; КЗ «Перша Черкаська міська поліклініка» ЧМР; у Черкаської міської дитячої лікарні; Смілянської міської поліклініці для дорослих; Уманської та Ватутінської міських лікарнях; Золотоніської, Звенигородської, Канівської, Маньківської, Монастирищенської та Черкаської ЦРЛ. Крім того, цього року планується відкрити ще сім сайтів.

– На сьогодні проведені моніторингові візити в регіони області з метою перевірки стану готовності до відкриття майбутніх сайтів ВААРТ (Кам’янська, Катеринопільська, Тальнівська, Уманська, Чигиринська ЦРЛ і Городищенське РТМО) за рахунок коштів місцевих бюджетів та Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, – додав Петро Левченко.

З огляду на це, неохопленими послугами з антиретровірусної терапії для ВІЛ-інфікованих на місцях залишаться не більше 2-3 районів, що виводить область в одну з найкращих щодо децентралізації та інтеграції надання послуг уразливим до ВІЛ групам та людям, які живуть із ВІЛ/СНІД.

Окрім цього він відзначив, за 2013 рік для покращення матеріально-технічної бази сайтів від Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією отримано послуг та робіт на суму 280 тис. грн. За рахунок цих коштів було проведено ремонтні роботи приміщень, придбано техніку для офісу та меблі

Про виконання проектів з надання послуг ВІЛ-інфікованим недержавними в рамках 9 та 10 раундів Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією доповіла голова правління Черкаського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть із ВІЛ/СНІД» Олена Стрижак.

– На цей день недержавними організаціями області залучено кошти для впровадження програм протидії ВІЛ-інфекції/СНІД та туберкульозу на загальну суму близько 6 млн. грн., – розповіла Олена Віталіївна. – Зокрема, на ці кошти обласним відділенням благодійної організації здійснено догляд та підтримку 1 200 дорослих, 200 дітей та 200 ув’язнених, виділено 2 млн. грн. на допомогу уразливим групам щодо ВІЛ та людям, які живуть з ВІЛ/СНІД.

Міжнародний благодійний фонд БФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» за рахунок виділених коштів закупив витратні матеріали до профілактичних проектів (презервативи, лубриканти, голки, шприці, спиртові серветки на загальну суму 1 104 920 грн.), швидких тестів (на ВІЛ, інфекції, що передаються статевим шляхом, гепатити тощо) на загальну суму 110 720 грн.

У ході засідання також були розглянуті питання про розширення доступу до програм замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) споживачів ін’єкційних наркотиків та забезпечення безперервності їх лікування в регіонах області; про результати моніторингу і оцінки даних щодо ситуації з ко-інфекцією (туберкульоз/ВІЛ-інфекція); про стан діагностики та лікування хворих на ВІЛ/СНІД, хронічні вірусні гепатити, зокрема В і С, серед загального населення та уразливих груп.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x