Як вибрати рибу та м’ясо

Як вибрати рибу та м’ясо

Здійснюючи покупки в продуктовому магазині або на ринку, покупець увесь час постає перед питанням: якісний це товар чи ні? Відповідь може здаватися очевидною, але існують невеликі нюанси, звернувши увагу на які можна вберегти себе від зайвих витрат (у кращому випадку) і від харчових отруєнь (у гіршому). Інформує власний кореспондент «Нової Доби».

– Одним із найяскравіших показників, що свідчить про якість м’яса, є та людина, яка його продає, – розповідає продавець м’яса на Центральному ринку Черкас Валерій Карпенко. – Перед тим як потрапити на прилавок, м’ясо обробляють за нормами державних стандартів, а потім воно проходить ветеринарно-санітарний контроль. Туші, призначені для реалізації, обов’язково клеймують. Продавцям же видають довідки та сертифікати про відповідність продукції. Всі ці документи працівник торгівлі, який реалізує м’ясо, повинен пред’явити покупцю за першою вимогою. А ще краще – прикріпити їх біля прилавка так, щоб їх було добре видно. Крім того, продавець зобов\’язаний мати при собі санітарну книжку із звітом про проходження медичного огляду для роботи з харчовими продуктами і допуском до цієї роботи. Його одяг повинен бути чистим, світлого кольору, нігті – коротко підстрижені, волосся – зібране. Ці елементарні правила санітарії та гігієни застосовуються в будь-якій галузі торгівлі, що пов’язана з харчуванням.
Особливо ретельному огляду пан Валерій радить покупцям піддавати сам товар, який вони збираються придбати. Кожен із різновидів м’ясної продукції має свої особливості, які треба добре знати перед відвіданням ринку чи супермаркету.

Свіже м’ясо
Зовнішній вигляд м’яса залежить від віку тварини, якій воно належить. Чим молодша була тварина, тим ніжніше і світліше буде продукт. М’ясо молодої тварини (до 2 років) світло-червоного кольору, жир щільний, майже білий. М’ясо тварини, якій було від 2 до 5 років, – насиченого червоного кольору, жир жовтуватого відтінку. М’ясо старої тварини (після 5 років) темно-червоного кольору, жир пухкий, жовтий.
Якісне м’ясо в місці надрізу буде щільним, злегка пускатиме прозорий або червоний (але не жовтуватий) сік. Запах хорошого м’яса не буде віддавати неприємними гнильними нотками. Свіже м’ясо завжди пружне. Якщо натиснути на нього пальцем, вм’ятина швидко пропадає.
Якщо ви не впевнені у свіжості придбаного товару, краще зваріть його. Тільки в цьому випадку, а не при смаженні або приготуванні на грилі, знищується максимум хвороботворних бактерій.

Заморожене м’ясо
Основний обман, з яким може зіткнутися покупець замороженого м’яса, це його повторне заморожування. Між двома заморозками м’ясо може зіпсуватися, що при покупці виявити досить складно, але можливо.
Якісно заморожене м’ясо, яке в будь-якому випадку за своїми смаковими характеристиками поступається свіжому, має такі ж самі властивості. Його відтінок буде майже таким, як і в свіжого, але дещо приглушений. На поверхні замороженого шматка м’яса після дотику теплого пальця залишиться яскравий слід. Яскравий буряковий колір характерний для м’яса, підданого повторному заморожуванню. Після дотику до такого м’яса виразного сліду на поверхні не залишиться. Жир повторно замороженого м’яса також забарвиться в рожеві відтінки.

Печінка
Потрібно уважно оглядати поверхню. Шматок свіжої печінки повинен мати блискучу і гладку поверхню. Матовий колір говорить про те, що печінка пролежала деякий час. Колір залежить і від віку. У теляти печінка червоного насиченого кольору, яловича ж має вишневий відтінок. Забарвлення має бути однакове скрізь. Зміна кольору на одному шматочку свідчить про те, що продукт неякісний. Аромат повинен бути трохи солодкуватим. Кислий запах свідчить про те, що печінка несвіжа. Взагалі, купувати цей продукт краще, звичайно, на ринку. В магазині дуже часто печінка розфасована, продається в пластиковій упаковці. Роздивитися її, а тим більше понюхати, – це досить проблематично. Можна перевірити продукт, натиснувши на нього пальцем. Якщо слідів не залишилося – можна брати. Також потрібно звертати увагу на розріз. Хороший продукт не повинен бути шорстким на зрізі. Іноді нечесні продавці, бажаючи виправити якусь ваду і додати вагу до товару, замочують печінку. Тому треба обов’язково стежити, щоб вона не була водянистою.

М’ясо птиці
Шкіра першосортної птиці буде рожево-жовтуватого відтінку, гладкою, без пір’я, без видимих пошкоджень. Вік птиці визначається за кольором шкіри і жиру: у молодої шкіра ніжна і біла, жир світлий. Чим старіше птах, тим насиченіше, жовтіше будуть і шкіра, і жир. Дзьоб повинен бути блискучим, тушка пружною, а шкіра і м’ясо на розрізі – злегка вологими. Кури відрізняються від півнів жирністю м’яса, шкіра біліша і товстіша. У півня шкіра може бути трохи синюватого відтінку, а на ногах є шпори.
У курки та індички м’язова тканина повинна бути світло-рожевою, а в гуски або качки – червоною. Поверхня м’язової тканини має бути трохи вологою, але не липкою, сама тканина – пружною. Вік птиці також визначають за станом лапок: у молодих вони ніжного молочного кольору, з прожилками.

Ковбаса
Запах ковбас може бути найрізноманітнішим, а зіпсованість видають все ті ж нотки кислинки або затхлості. Палка свіжої ковбаси буде щільною, еластичною, сухою, без слизу або цвілі. Оболонка повинна щільно прилягати до фаршу. Якщо ковбаса продається нарізаною, потрібно звернути увагу на стан фаршу. Він повинен бути щільним, соковитим, без сірих або неприродно яскравих вкраплень.
Важливо розуміти, що ковбаса взагалі не випускається з високоякісного м’яса. Її начинка – результат численних маніпуляцій з м’ясом та субпродуктами, приправлених спеціями і підсилювачами смаку. Купуючи ковбасу, треба уважно вивчати її склад і вибирати ту, в якій найменший уміст консервантів, емульгаторів та барвників.

Свіжа охолоджена риба
Свіжа охолоджена риба має видавати ніжний морський або річковий запах. Будь-які домішки окислення або гниття свідчать про зіпсованість. Зябра свіжої риби інтенсивного червоного кольору. Вони не повинні бути в слизу, а запах їх має бути досить вираженим. Очі якісної риби опуклі і прозорі.
Сама тушка повинна відрізнятися однотонністю забарвлення і пружністю. Луска має щільно прилягати до тіла, бути блискучою і гладкою, не слизькою. Коли тушка риби оброблена, варто звернути увагу на те, щоб м’ясо щільно прилягало до кісток, було еластичним і пружним (ум’ятина від пальця, як і у випадку з м’ясом, повинна швидко відновлюватися).

Заморожена риба
Існує дві відмінності замороженої риби від охолодженої: зябра будуть трохи блідішими, а очі дещо западуть.
Жовтуватий або сірий відтінок замороженої риби вказує на початок гниття. Плями на поверхні тушки – на початок процесів окислення риб’ячого жиру ще до її заморозки.
Правильно заморожена риба (методом швидкої заморозки, відразу після вилову) після розморожування збереже свою еластичність, її м’ясо буде так само щільно прилягати до кісток.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x