Черкащанка Лариса Буга відсвяткувала своє 90-річчя

Черкащанка Лариса Буга відсвяткувала своє 90-річчя

Сьогодні Лариса Буга зустрічає свій 90-річний ювілей. Лариса Григорівна не приховує свого віку, а гордиться тим, що за плечима нелегке, втім, чесно прожите життя. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі Черкаської міської ради.

Привітно та приязно зустрічає гостей на порозі власної домівки. Привітати її з поважним ювілеєм прийшли голова Ради міської організацій ветеранів Іван Губський, директор департаменту організаційного забезпечення Черкаської міської ради Лілія Маліщук і начальник відділу організаційної роботи та інформаційного забезпечення цього департаменту Клавдія Ткаченко. За дорученням міського голови Сергія Одарича Лілія Миколаївна зачитала та вручила ювілярці Вітальну адресу Черкаської міської ради та цінний подарунок і ще подарувала орхідею, адже знала, що Лариса Григорівна безмежно любить квіти.

До привітань іменинниці приєднався і голова Ради міської організації ветеранів Іван Губський.

Лариса Григорівна зраділа гостям, а від привітань на її очах забриніли сльозинки. Та швидко взяла себе в руки. І полинули ветеранські спогади.

Розповіла, що народилась вона у 1924 році в Черкасах. Дитячі роки не були легкими, адже в 4 роки не стало неньки. Добре, що рідна тітка взяла мале дівча в свою родину і дбала про неї як про рідну дитину. 1941 року закінчила 9 класів. Хотіла вчитися й далі, але в життя мирних жителів Черкас, як і в життя всієї країни, непрохано ввірвалась Велика Вітчизняна війна.

У тому ж році їхню родину евакуювали в місто Ленінабад. За прискореним курсом в 1943 році закінчила фармакологічне відділення Харківського військово-медичного училища, яке на той час було евакуйоване в Ашхабад.

Коли бої за визволення рідної України підходили до Черкас, вона подала рапорт, щоб її відправили на фронт до однієї з частин, що визволятимуть наше місто. До її прохання прислухались і дівчина, вже у званні молодшого лейтенанта медичної служби та як командир полкової аптеки, потрапила у 861 стрілецький полк 294 стрілецької дивізії.

Після взяття м. Черкаси наказом головнокомандуючого дивізії було присвоєно звання Черкаської.

Лариса Григорівна брала участь у Корсунь-Шевченківській, Яссько-Кишинівській та інших бойових операціях.

Вона дійшла зі своєю військовою частиною до Румунії. Незважаючи на те, що навколо смерть, молодість була сильнішою. На фронті зустріла свого майбутнього чоловіка – Віктора Бугу. Він також брав участь у визволенні Черкас. Із Румунії Лариса Григорівна мусила повернутися додому, адже молоде подружжя вже чекало на свого первістка. Після закінчення війни чоловік продовжував служити в армії, а тому тривалий час їздили Союзом і лише 1968 року переїхали до Черкас.

До виходу на заслужений відпочинок Лариса Григорівна працювала в аптеках рідного міста: № 2 і № 4.

Тривалий час вона очолювала Черкаську міську раду ветеранів 294 стрілецької дивізії. Вона й зараз залишається її лідером, та от тільки поміж живих визволителів Черкас залишилося разом із нею лише шестеро ветеранів. Лариса Буга показала нам альбом, де записано прізвища воїнів-визволителів з їхньої дивізії та їх адреси. Шукала бойових побратимів по всьому Союзу.

Знаходила і досі знаходить час для патріотичного виховання молодшого покоління черкасців, постійно відгукується на прохання з навчальних закладів міста та зустрічається з учнями, розповідаючи їм, якою дорогою ціною дістався Україні мир.

Вболіває, що нині наша країна знову переживає важкі часи.

А у вільний час капітан медичної служби Лариса Буга, незважаючи на поважний вік, доглядає сад, вирощує квіти та овочі, продовжує вишивати картини. Не просто вишивати, а творити справжнє диво краси.

Виставки її робіт експонувалися в обласному краєзнавчому музеї. Але більшість із них Лариса Григорівна подарувала: дітям, родичам, знайомим.

От і цього літа трудиться над створенням двох шедеврів. У день свого 90-річчя Лариса Буга пообіцяла «Ось завершу вишивати своїх лебедів і подарую картину Черкаській міській раді».

Щоб земляки любувалися створеною нею красою і добрим словом згадували всіх воїнів – визволителів нашого рідного міста, України і всього світу, який змогли відстояти від фашистського рабства.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x