На Христинівщині завершили жнива

На Христинівщині завершили жнива

Хлібороби Христнівщини з честю виконали свій головний землеробський обов’язок, зібрали вирощений нелегкою працею урожай ранніх зернових і технічних культур. Жнива 2014 року хоч і розпочались в звичайні строки, проте погодні умови не дали можливості сільськогосподарським підприємствам одразу включитись в роботу по збиранню зернових культур.

Першою культурою, що обмолотили хлібороби, був озимий ячмінь. За оперативною інформацією його зібрано 6262 тонни з площі 1555 гектарів при середній урожайності 40,3 центера з гектара. Найбільшого валового збору досягнуто в ПП \”Дніпро\” (директор Грушецький А.Г.) –1152 т , однак найвищої врожайності досягнуто в ГФ ПрАТ \”Зернопродукт МХП (директор Дрозденко М.В.) -61,5 ц/га. Високих урожаїв озимого ячменю досягнуто також в ФГ «РОМ» (голова Рак М.М.) – 52,2 ц/га та ФГ \”Базис\” (голова Осадчий В.О.) – 51 ц/га.

Про це «Новій Добі» повідомили в Христинівській РДА.

В районі з площі 341 гектарів зібрано 865 тонн гороху, а середній урожай склав 25,4 центнера з гектара. Найвищої врожайності і валового збору досягнуто на ДП \”Умань-Агро\”, де гороху зібрано 329 тонн при урожайності 37 ц/га (директор Чепіжак В.М.).
Зважаючи на сприятливі погодні умови в період вегетації трудівники полів Христинівщини виростили добрий урожай основної зернової культури – озимої пшениці. За оперативною інформацією валовий збір озимої пшениці склав 50 тисяч тонн із середньою урожайністю 51,4 центнера з гектара. Найвагоміший внесок до районного короваю зробили хлібороби ФГ «РОМ» і ТОВ \”Агровіт\”, які виростили та зібрали рекордні врожаї озимої пшениці відповідно 67,3 і 66,2 центнера з гектара.
Високих врожаїв озимої пшениці також вирощено в СТОВ \”Ліщинівське\” (директор Іванов Д.В.) – 62 центнера з гектара, корпорації «Украгротех» (генеральний директор Омельяновський Р.С.) – 61 ц/га та ГФ ПрАТ \”Зернопродукт МХП\” – 61 ц/га. Найбільший в районі валовий збір зерна озимої пшениці в корпорації \”Украгротех\”, де з площі 845 гектарів намолочено 5156 тонн цієї цінної продовольчої культури.

Сприятливі погодні умови позитивно вплинули на урожайність ранніх зернових та зернобобових культур, особливо ярого ячменю. Врожайність його в середньому по району – 43,5 центнерів з гектара, а валовий збір – 12600 тонн. З рекордним врожаєм 58,2 центнерів з гектара ярого ячменю закінчили жнива в корпорації \”Украгротех\” і ДП ДГ \”Нива\” – 56,4 ц/га. В ТОВ ПК «Зоря Поділля» і ДП \”Умань-Агро\” отримали найбільші валові збори цієї важливої фуражної культури відповідно 1619 та 1315 тонн.

Рекордний урожай озимого жита виростили на Верхняцькій дослідно-селекційній станції, де з кожного гектара зібрано по 50 центнерів зерна.

За період проведення жнив з полів Христнівщини зібрано 70173 тонни зернових та зернобобових культур ранньої групи, середня врожайність при цьому склала 48,1 центнеа з гектара.

Найбільший в районі валовий збір ранніх зернових культур урожаю 2014 року досягнуто в корпорації «Украгротех» – 5983 тонн з урожайністю 60,6 ц/га.

В 2014 році вирощено добрий урожай озимого ріпаку – 32,5 ц/га, а валовий збір склав 6063 тонн. Показники врожайності більше 40 центнерів з гектара склали в ДП ДГ \”Нива\”, СТОВ АФ \”Заячківка\” і ТОВ \”Агровіт\”.

Попереду у працівників сільського господарства великий об’єм робіт. Необхідно заготовити достатню кількість кормів для тваринництва, зібрати пізні зернові та технічні культури, засіяти озимі культури під майбутній урожай і підготовити площі під посів ярих культур.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x