Лікарні Черкас залишились без бинтів, шприців та медикаментів

Лікарні Черкас залишились без бинтів, шприців та медикаментів

Лікарні Черкас без медикаментів. Уже п\’ятий місяць поспіль. Усі недоторканні запаси ліків медики вже використали, закінчуються бинти і шприци. Чому медзаклади міста опинилися у такі скруті і як при цьому виживають пацієнти, з\’ясовували наші кореспонденти.

Ось уже 4 місяці в черкаських аптеках справжній ажіотаж – в лікарнях необхідних препаратів просто немає. У пенсіонерки Олени Бондар чоловік у стаціонарі третьої міської лікарні. В аптеці – вона частий гість. Лікуючий лікар поставив жінку перед фактом: медикаментами не забезпечують – шукайте самі.
Про повідомляє телеканал «Інтер»
Олена Бондар, жителька Черкас:

– Томографію… ось це все пройшли і не за шо не платили, а от ліки доводиться купувати. Ну, слава Богу, є ті, що нам потрібні.

Глава черкаської асоціації лікарів тільки розводить руками. Мовляв, мед-заклади з квітня, а то й із березня не отримують препарати. Поки – виживали за рахунок недоторканних запасів. Але вони закінчилися. Бракує навіть елементарних шприців і бинтів, не те, що вакцин.

Віталій Григор\’єв, глава асоціації лікарів міста Черкаси:

– Все вирішується в ручному режимі – люди їдуть у Москву, купують цей імуноглобулін, привозять, і ми колемо. Це один приклад, а всі інші ліки вони купують самостійно.

Всіма централізованими закупівлями в місті – в тому числі й медикаментами – відає єдиний тендерний комітет міськвиконкому. Міськохорони здоров\’я дає заявку на препарати, а той – оголошує торги. Торішній їх переможець, столична фірма – збанкрутувала. Поставки у лікарні припинилися. А нового підрядника – немає.

Ірина Удод, заступник глави тендерного комітета черкаського міськвиконкома:

– Активність доволі так слаба в цьому плані, це так є пояснити крім як нестабільною ситуацією в частині цін і цінової політики звичайно.

Директор мережі комунальних аптек пояснює: умови тендерів – надто жорсткі. Термін поставок – мінімум рік, і ціна на препарати весь цей час повинна залишатися фіксованою. Сьогодні, зі стрибками курсу валюти – це нереально.

Олег Борисенко, генеральний директор мережі комунальних аптек:

– Сировина, з якої виготовляється той чи інший лікарський засіб – є імпортного виробництва. Тому конкурувати із заводом виробником ми не в змозі.

Аптекар запевняє, єдиний вихід із ситуації – дати медзакладам можливість самим закуповувати препарати без проведення тендеру. Але міська влада все ж сподівається провести цю процедуру і до кінця року придбати ліків майже на три мільйони гривень. За цей куш ризикнули боротися всього три підприємства. Але хто й коли виграє торги – поки прогнозувати важко.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x