Осінь буде теплою і довгою

Осінь буде теплою і довгою

Календарне літо передає естафету осені, її приймає вересень. Відбувається помірне зниження температури вдень, тим більше вночі. Особливий період переходу до зниження температури – з 13 по 21 вересня, бо за астрономічним календарем сонце перейде в південну півкулю землі 23 вересня. Цього дня літо з нами попрощається.

Найбагатша пора року

Початком осені вважають стійкий перехід середньодобової температури повітря через + 10°С у бік її зниження. Прихід осені також особливо помітний короткими днями. Вони стали на дві з половиною години коротшими й продовжують зменшуватися. Температура повітря порівняно з серпнем знижується на 5 і більше градусів.
За фенологічними ознаками, тривалість осені – 93 дні. Починається вона з 26 серпня і триває по 27 листопада, складається з 4 сезонів:
– початок осені, 29 днів, з 26.08 по 24.09;
– золота осінь, 21 день, з 24.09 по 15.10;
– глибока осінь, 8 днів, з 15.10 по 23.10;
– передзима, 35 днів, з 23.10 по 27.11.
Є ще неофіційна назва «гнила осінь». Це період, коли часто й рясно дощить.
Восени суху сонячну погоду з літанням павутиння називають «бабиним літом». Один із варіантів походження цієї назви – після важкого періоду жнив для жінок починається пора легких робіт.
Осінь – одна з найбагатших пір року. В народі про щедроти осені кажуть: «Хоч непогідно, зате ситно», «Осінь – наша мати й жебрака нагодує», «Восени – багач, а навесні – прохач», «Осінь збирає, а зима з’їдає».

Вишні, ластівки і… хасиди

Одним із найкращих дерев-прогностиків осені є вишня. Цього ж року ці дерева для прогнозування осені використовувати важко, бо листя на деяких із них жовтіло й опадало ще в червні, а вже в середині липня опало повністю. Це захворювання називається кокомікоз. Сприяла цій хворобі тепла й волога погода. Збудники її зимують в опалому листі, і хвороба може переходити з року в рік. Дерева виснажуються і гинуть. Тому листя потрібно збирати і палити. Дерева й ґрунт під ними обробляти 3-процентною бордоською сумішшю.
А на здорових вишнях листя було зеленим, не жовтіло й не опадало, віщуючи цим теплу й довгу осінь.
«Прийшла друга Пречиста (21 вересня) – взяла комара нечиста», казали в народі. Саме ця дата є орієнтиром відправлення у вирій ластівок, бо через похолодання зникає їхня основна їжа – комахи. Птахи збираються в зграйки разом зі своїми виводками-ластовенятами й обсідають електродроти. Від цього лінії електропередачі стають схожі на намисто. Пташки немов відпочивають від літніх турбот і щебечуть, прощаючись із літом перед важким перельотом у теплі краї.
Якось мені довелося спостерігати дивне і страшне видовище. У сучасній ремонтній майстерні високо під стелею було багато ластівчиних гнізд. Уже настав вересень, надворі похолодало, а ластовенята з другого виводку були ще надто малі, щоб літати. Тоді батьки просто повиштовхували з гнізда малих. Можливо, птахи сподівалися, що таким чином зможуть навчити малюків літати, а може, просто бездумно підкорилися інстинкту. Як би там не було, але всі пташенята загинули. Дорослі ж птахи відлетіли у вирій.
В іншому подібному випадку, коли встановилась негода й комах, якими харчуються ці птахи, було обмаль, більшість ластівок відлетіло. Одна ж пара, в гнізді якої були малі пташенята, залишилася. Невдовзі з’явилося ще декілька ластівок, які разом допомагали вигодовувати ластовенят, поки ті не вилетіли з гнізда й на неміцних крилах відправилися в далеку дорогу. Чому в однаковому випадку ластів¬ки вчинили так по-різному: в одному милостиво, а в іншому жорстоко?..
Але повернімося до погоди. У вересні до м. Умані прибувають євреї-хасиди. Близько 40 000 чоловік з більш, як з 24-ох країн відвідують могилу свого святого (цадика) Нахмана для молитов і відзначення Рош-га-шана (Нового року). Цікаво, що з цією подією пов’язане одне з моїх погодних спостережень. У період святкування погода змінюється на вітряну, часто встановлюється негода, дещо знижується температура, а то й дощить. Хотів знайти якусь закономірність і побачив, що протягом багатьох років Рош-га-шана проходить у вересні з народженням нового місяця. Цього року це буде 24 вересня.

Погода у вересні

Вересень – пора сівби озимої пшениці та ячменю. Хто з цими роботами не впорався до 9 жовтня, про тих говорили: «Хто не посіяв до Івана Богослова, той не вартий доброго слова», або «Хто сіє по Покрові, той не має дати що корові». Якщо раніше це було орієнтиром, то нині такі приказки можна сприймати лише як нагадування, що сіяти потрібно вчасно. Адже при сучасних технологіях, посівному матеріалі й кліматичних умовах в різних регіонах існують свої строки сівби, і вони можуть змінюватися навіть щороку залежно від погодних умов.
1 серпня Мокрина своєю погодою повідала, що осінь буде сухою й теплою, а наступне літо – не надто вологим.
Торішній вересень був з температурами вночі переважно від + 3° до + 12 °С, а день більшість у межах + 13° – + 19 °С. Періодів, які синоптики називають «хмарно з проясненнями» і «хмарно», приблизно було порівно. Погода ж цьогорічного вересня прогнозується з вищими нічними й денними температурами, з періодами «сонячно» і «мінлива хмарність», орієнтовно в рівних частках.
1-а половина місяця– з 1.09. до 15.09. Вітри змінних напрямків, але більше буде північно-західного, південно-західного, південно-східних слабких і помірних за силою. Температура вночі – + 9 ° – + 14 °С. Удень + 14 °С – + 22 °С, а в окремі дні + 24 ° – + 27 °С.
З 2.09. до 8.09 буде посилення вітрів до поривчастих, але в цей час підвищуватиметься і температура.
З 9.09 до 15.09 опадів буде небагато, очікуються теплі дні й подальше підвищення температури повітря. Сонячні дні переважатимуть над хмарними.
2-а половина місяця – з 16.09 до 30.09. Вітри змінних напрямків. Періодів «хмарно з проясненнями» і «сонячно» буде майже порівну. Температура повітря вночі + 9 ° – + 15 ° С, удень + 19 ° – + 24 ° С. В окремі дні, з 22.09 до 24.09, сягатиме + 26 ° – + 28 °С. З 16.09 до 23.09 вітри триватимуть поривчасті. У цей період буде нестійка примхлива погода з опадами й деяким зниженням температури. З 22.09 до 26.09 продовжуватиме дощити. З 20.09 поривчасті вітри. З 27.09 незначне зниження температури.

Найпрогностичніші дні

1.09 – на Андрія Стратилата завжди тепло. Вітер, що дме з півдня, обіцяє добрий урожай вівса.
3.09. Яка погода цього дня, такими будуть більшість днів до кінця місяця.
4.09. Боголіта. Починається павутиноліт. Можливе незначне зниження температури повітря.
5.09. Якщо падолист лягає горілиць – на холодну зиму, а долілиць – зима буде теплою. Якщо цього дня журавлі на південь полетіли – зима буде рання. Якщо нема приморозків, то не буде й весь місяць. Летять журавлі низько – на теплу зиму, високо – на холодну.
6.09. Євтихія. Коли цього дня іде дощ, то буде погожа осінь, а наступного року щедрі врожаї і навпаки.
7.09. Варфоломія. Суша на Варфоломія – гострої зими є надія.
10.09. Мусія. Якщо листя на дубі ще міцно тримається, то зима буде лютою, а коли опадає – м’якою.
14.09. Семена. Яка погода цього дня, такою буде подальша осінь. Ясно – осінь буде погожою. Цього дня прогнозували, коли багато павутиння, осінь буде довга і ясна. Дощ – осінь буде дощова. Вітер – зима буде тепла. З півночі – холодною.
18.09. Захарія. Єлизавети. Який день, така й зима. Рано пожовтіло листя на горобині – будуть рання осінь і холодна зима. І навпаки.
23.09. За напрямом вітру визначали, якою буде зима. Північний й північно-західний – на люту зиму. Південний і південно-східний – на теплу, м’яку зиму.

Останні місяці осені

Осінь певною мірою задовольнить багатьох, бо погода буде як у вересні, так і у жовтні теплою. У листопаді невеликі плюсові температури. Мінусові невеликі заморозки можливі в кінці жовтня і в середині листопада. У другій половині вересня зачастять дощі. У жовтні вони будуть рідко. А листопад буде найбільш вологим.
Жовтень. У перші дні жовтня будуть ще теплі дні, потім температура знизиться: нічна до + 1° – + 7 °С (буватиме і + 12 °С), а денна до + 8° – + 17 С. А з другої половини місяця – ще нижче. Будуть навіть невеликі нічні заморозки. Загалом у жовтні очікується багато теплих днів.
Листопад прогнозується хоч із невеликими, але плюсовими температурами: вночі + 2 ° – + 9 °С, удень від + 2 ° до + 11 ° С. Десь у середині місяця можливі нічні заморозки. Часто будуть тумани й мряка.

Осінні прикмети

Коли погода «молодого бабиного літа» (з 28 серпня по 11 вересня) негожа, то «старе бабине літо» (з 14 по 21 вересня) буде погожим. І навпаки, коли «молоде бабине літо» погоже, то «старе» буде негожим. Якщо Семенів день (14 вересня) ясний і теплий, то вся осінь обіцяє бути сухою та теплою. А коли ж хмарно і холодно в перший день «старого бабиного літа», то й осені такою бути.

Непогідне «бабине літо» – на суху осінь.
На рослинах багато павутиння – тепла погода утримається й надалі.
Якщо біля буряків багато сухої гички, осінь буде тепла і суха. І навпаки.
Восени довго не зникають мухи – осінь буде затяжною.
Якщо під час дощу павуки плетуть свої тенета, дощ незабаром припиниться.
Грім у вересні нагадує про теплу й довгу осінь і малосніжну зиму.
Багато стелиться павутиння – до тепла. Мало – на суху осінь.
Гриби з’явилися пізно – осінь буде пізня. Ранні гриби – на ранню осінь.
Тепла осінь – на довгу зиму.
Грім у вересні віщує довгу зиму.
Вересневий дощ, що почався вранці, довго йтиме.
Якщо у вересні опадає листя з багатьох дерев – на довгу й холодну осінь.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x