Завтра до школи!

Завтра до  школи!

Із чого має починатись безпосереднє приготування дитини до шкільного життя?
Перш за все, батьки повинні звертати увагу на психологічний стан їхньої дитини, пояснити їй, що в школі вони дізнаються багато цікавого, нового, зустрінуть нових друзів. Слід звернути увагу на те, як дитина вміє робити елементарні висновки, пояснювати прості ситуації. Дуже важливо, щоб дошкільнята мали добре розвинену дрібну моторику пальців, творчо підходили до простих завдань і хоча б розрізняли букви або вміли їх називати.

Чи мають право батьки обирати вчителя для своєї дитини? Якщо так, то на що вони мали б опиратися при виборі?
Звичайно, батьки мають право обирати вчителя, так само, як і навчальних заклад, у якому буде навчатися їхня дитина. Вибір вчителя завжди є суб’єктивним (щось чули про вчителя від інших, подобається візуально, гарні успіхи в попередніх випусках), але в ідеалі, батьки мали б мати якусь можливість поспілкуватися наперед і зрозуміти, чи співпадають їхні погляди у вихованні дітей.

По чому батьки можуть знати, що їхній дитині добре у школі?
Перш за все, спостерігати за змінами настрою дитини. Якщо дитина хоче йти до школи, має бажання дізнаватися щось нове, приходить і розказує з захопленням про те, що відбувалося у школі, то їй цікаво і добре. Якщо ж навпаки, то слід зразу ж шукати причину цього. І в першу чергу, потрібно звертати увагу на взаємовідносини з іншими дітьми.

Розповідати батькам про дітей (поведінку, успішність, важкі риси) – це обов’язок вчителя чи добра воля?
Зі самого початку стосунки вчителя і батьків мають формуватися на співпраці, а не на обов’язках. В обов’язки вчителя не входить розповідати про дитину, якщо це не стосується якихось випадків, що шкодять життю дитини або інших учнів. Але діти всі різні, і під час роботи виникають ситуації, які можуть перерости у проблеми. Вчитель має спілкуватися з батьками для того, щоб діти легше звикали до школи, щоб швидше вирішувалися усі проблеми, не допускаючи до тупику.

Якої співпраці очікує учитель від батьків? І що є небажаним у поведінці самих батьків?
Найбільше, що потрібно у стосунках вчителя і батьків – це взаєморозуміння. В ідеалі, батьки мають допомагати дітям долати труднощі шкільного життя, а не робити з перших труднощів своїх дітей великі проблеми для всіх.

Чи існують труднощі, з якими учитель не може впаратися сам? Якщо так, то що він може рекомендувати?
Труднощі виникають тоді, коли є невідповідність вимог вчителя і батьків до учня. Батьки і вчитель мають бути однодумцями і спілкуватися між собою щодо вимог у навчанні і вихованні. Для цього існують батьківські збори, де вирішують проблеми, які виникають у процесі навчання.

У яких випадках може бути потрібен шкільних психолог?
Шкільний психолог потрібен тоді, коли дитині важко адаптуватися у колективі, якщо дитина з різних причин не хоче відвідувати школу, якщо у дитини з’являється страх перед вчителем або іншими школярами.

Яку пораду, побажання можна назвати найважливішою для батьків першокласників?
Найважливіше у житті батьків першокласника – запастися терпінням, тому що в житті їхньої дитини починається важкий період, де потрібно вчитися багато працювати, слухати, зрештою, довго сидіти на одному місці, сприймаючи при цьому багато нової інформації. Потрібно вчитися не загострювати ситуації, що склалися, а навпаки, допомогти дитині з них вийти.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x