На Монастирищині підвели підсумки жнив

На Монастирищині підвели підсумки жнив

Під керівництвом голови райдержадміністрації відбулася нарада щодо підсумків жнивної кампанії в Монастирищенському районі. Начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Олег Пелих повідомив, що в районі цього року до збирання підлягало 46,0 тис га зернових та технічних культур, серед них 32,1 тис га зернових культур. Загальна площа ранніх зернових та озимого ріпаку становила 19 377 га, зокрема 15,3 тис га ранніх зернових культур та 4 047 га озимого ріпаку. Серед них озима пшениця – 10,6 тис га. Жнива в районі проходили з 2 липня по 14 серпня. Темпи збиральних робіт на озимій пшениці та ярому ячмені на початку жнив дещо стримувались підвищеною вологістю зерна. Починаючи з 17 липня, жнива вступили в повну силу. Про це «Нова Доба» дізналася в ОДА.

За попередніми результатами по урожайності ранніх зернових культур та озимої пшениці район ввійшов до п’ятірки районів, які отримали найвищу врожайність в області. Ранні зернові культури зібрані на площі 15 300 га. Їх валовий збір становить 76,9 тис тонн. Середня врожайність ранніх зернових культур становить 50,3 ц/га. У 13 сільгосппідприємствах отримали врожай ранніх зернових культур по 50 ц/га і більше.
Озимий ріпак зібраний на площі 4 047 га. Середня врожайність ріпаку становить 33,8 ц/га. Проведення жнив та інших польових робіт у загальному залежить від наявності та забезпеченості господарств високопродуктивною сільськогосподарською технікою. На жнивах щоденно було задіяно 98 комбайнів, зокрема 45 високопродуктивних комбайнів. Загальне навантаження зернових та технічних культур на один наявний зерновий комбайн, що задіяні на жнивах, становить 461 га, у тому числі зернових – 317 га, а ранніх зернових – 152 га. Для своєчасного проведення збору врожаю залучалося в різні періоди додатково від 15 до 25 високопродуктивних комбайнів з інших регіонів. Для сушки зерна в сільгосппідприємствах є в наявності 7 сушарок (потужністю 900 т/добу) та в ХПП 3 сушильні комплекси на 1 500 тонн за добу.

Щодо забезпечення пальним, то для проведення жнив і підготовки ґрунту до посіву озимини потрібно 1 200 тонн дизельного пального, близько 400 тонн бензину та 45 тонн автотракторних мастил. Сільгосппідприємства мають повну забезпеченість ПММ на комплекс літньо-осінніх польових робіт. Під час проведення весняних польових робіт сільгосппідприємствами використано більше 6,0 тис тонн мінеральних добрив (або майже 2,2 тис тонн діючої речовини, що становить 62,6 кг/га). Загальне внесення мінеральної поживи під урожай озимої пшениці становить 149,0 кг д. р. на гектар, зокрема весняне – 71,0 кг діючої речовини на гектар. В осінньо-літнє внесення прогнозується використати 6,6 тис тонн мінеральних добрив, або по 98,3 кг діючої речовини на 1 га.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x