Тетяна Миколаївна Гальченко, дитячий
гастроентеролог Черкаської обласної дитячої лікарні:
Годувати дітей треба 5 разів на день. Це має бути сніданок, другий сніданок, обід, полудник та вечеря.
Дитина має отримувати достатню кількість і вітамінів, і білкової їжі, і глюкози.
Ні в якому разі не можна відпускати своє чадо до школи без сніданку.
На сніданок повинна бути калорійна їжа – каша, м\’ясо, відбивні, котлети, яйце варене, паровий омлет, твердий сир і чай або какао.
Враховуючи те, що дитина повинна їсти через кожні 3 години із собою в школу можна брати фрукти, сухофрукти і бутерброди. Головне, щоб дитина не забувала вчасно поїсти.
Крім раціонального харчування повинен бути правильним і розпорядок дня.
Після занять школяру треба години півтори побути надворі, щоб розім’ятися та розумово відпочити.
А пообідавши, займатися активними фізичними заняттями можна лише через годину – півтори.
Коли матусі подавати вечерю залежить від того, коли дитина лягає спати.
Якщо сніданок і обід має бути більш калорійним, то полудник і вечеря – менш. На вечерю краще молочні продукти, творожок.
У зв’язку із другою зміною у школі, учні приходять додому пізніше і тому лягають спати теж пізніше. У цьому випадку може бути ще і підвечірок.
На підвечірок найкраще вживати кефір або молоко.
Після вечері уже недоречно щось доучувати, тому що дитина уже не зможе так само продуктивно все засвоювати.
Об’єм добового раціону для дітей 3 – 5 років дорівнює 1400 мл, 5 – 7 років – 1500 мл, 7 – 10 – 1800 мл.
Для розумового розвитку учня достатньо 100 г молока у день, якщо звісно на його вживання немає ніяких заборон лікарів. Це доведено Харківською кафедрою гастроентерології, яка проводили свої дослідження на базі місцевих шкіл.