Який розмір допомоги по безробіттю, скільки й кому коштує перенавчання безробітного й як стати підприємцем за допомогою центра зайнятості?

Який розмір допомоги по безробіттю, скільки й кому коштує перенавчання безробітного й  як стати підприємцем за допомогою центра зайнятості?

Про усе це і багато іншого йшлося під час «гарячої лінії» з першим заступником директора Черкаського обласного центру зайнятості населення Мариною Сорокіною та начальником відділу організації сприяння працевлаштуванню цього ж центру Наталією Мінько.

Олена, м. Черкаси:
Яку допомогу можуть отримати у центрі зайнятості переселенці зі Сходу чи Криму? Як вони вплинули на ринок праці в нашій області?

– Суттєво їхня поява в нашому регіоні не відбилася на ринку праці. Звернулося до нас близько 400 осіб, п’яту частину з них ми працевлаштували. Частина знялась з обліку, мотивуючи це тим, що збирається вже додому. Дехто не хоче влаштовуватись на роботу, бо планує повертатись, комусь шукаємо тимчасову роботу, бо люди повинні мати якесь джерело засобів для існування.
Повідомляємо, що реєстрація в центрі зайнятості проводиться незалежно від зареєстрованого місця проживання або перебування людини. Спеціалісти центрів зайнятості обов’язково допоможуть у пошуку підходящої роботи; отриманні статусу безробітного; професійній підготовці, перепідготовці і підвищенні кваліфікації, участі в громадських та інших роботах тимчасового характеру; отриманні інформації та консультацій щодо сприяння зайнятості, нададуть згідно законодавства матеріальне забезпечення.

Середня тривалість періоду безробіття у Черкаській області – 148 днів

Валентина, Катеринопіль:
Як влаштуватися на роботу з третьою групою інвалідності? Чи збережеться виплата пенсії по інвалідності, якщо я знайду роботу й працюватиму?
– Одразу зауважу, що друга частина запитання не до нас, а до управління Пенсійного фонду. А от працевлаштувати людину з інвалідністю допоможуть в будь-якому центрі зайнятості. До кожного інваліда, який звертається до служби зайнятості, застосовується індивідуальний підхід. Пошук підходящої роботи для особи з інвалідністю проводиться згідно з рекомендаціями Індивідуальної програми реабілітації інваліда. Таку довідку надає медична комісія (МСЕК). В кожному центрі зайнятості для осіб з інвалідністю обладнаний відповідний куточок, в якому розміщена інформація про вільні робочі місця для працевлаштування, центри професійної реабілітації інвалідів, матеріали з питань профорієнтації та профнавчання, законодавча база щодо професійної та трудової реабілітації осіб цієї категорії. Крім того, для всіх бажаючих, в центрі зайнятості знаходиться комп’ютер з доступом до Інтернету, де можна знайти актуальну інформацію про вільні робочі місця не лише в межах області, але й по всій Україні. Всі центри зайнятості обладнані пандусами та кнопками виклику спеціалістів, що дає можливість особам з інвалідністю безперешкодно отримувати всі послуги служби зайнятості.

Всі послуги в службі зайнятості, зокрема для осіб з інвалідністю, надаються безкоштовно.

Марина, Вінниця:
Чула, що центри зайнятості надають допомогу, щоб людина відкрила власну справу. Що треба, щоб отримати таку допомогу? Який її розмір? Чи треба буде згодом повертати державі ці гроші?
– Якщо ви хочете отримати таку допомогу, вам потрібно зареєструватися в центрі зайнятості й отримати статус безробітного, проводити пошук роботи. Якщо протягом одного місяця Ви не знайшли роботу і Вас зацікавила можливість відкрити власну справу, далі треба здійснити такі кроки: написати заяву, бізнес-план. Служба зайнятості надає можливість пройти навчання за напрямком «Підприємництво та бізнес-планування» та отримати знання з основ підприємництва, складання бізнес-плану. Для започаткування власної справи допомога по безробіттю виплачується одноразово, тобто вся сума допомоги по безробіттю, що призначається Вам на 360 днів, виплачується наперед.
Сума допомоги по безробіттю залежить від декількох факторів: від страхового стажу, від статті звільнення з останнього місця роботи, від розміру середньої заробітної плати. Ще одна умова для отримання цієї допомоги – Ви повинні зареєструватися як підприємець.
Чинним законодавством передбачено, що протягом двох років, після отримання допомоги по безробіттю для започаткування власної справи, Ви не зможете знову отримати статус безробітного й відповідно допомогу по безробіттю.
Повторно отримати статус безробітного Ви зможете лише у випадку, якщо підприємницька діяльність буде скасована. Відповідно, особи, що були зареєстровані як підприємці, протягом 24 місяців не можуть звертатися до центрів зайнятості за допомогою.

За 7 місяців поточного року 431 особа в Черкаській області отримала одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності на суму 6,3 млн. гривень. До кінця поточного року планується інвестувати в розвиток малого та середнього бізнесу понад 10,4 млн. грн., таким чином, започаткувати власну справу за фінансової підтримки служби зайнятості зможуть більше 600 осіб з числа безробітних.

Оксана, Черкаси:
Хотіла дізнатися, на кого можна вивчитися у центрі зайнятості і скільки це коштує?
– Перелік професій, за якими навчають за направленням центру зайнятості, досить великий – понад 300. Хочу зауважити, що безкоштовно отримати професію за направленням служби зайнятості можуть лише особи, які мають статус безробітного.
Спочатку проводиться пошук підходящої роботи за тією професію або спеціальністю, яку людина вже має. Якщо наші фахівці бачать, що людина має професію, що не затребувана на сьогоднішньому ринку праці, ми, з перших днів перебування на обліку пропонуємо здобути нову професію, не чекати кілька місяців, щоб переконатися, що роботи за її фахом немає.
Навчання здійснюється на замовлення роботодавця (з яким укладається договір про подальше працевлаштування безробітного) або для самозайнятості людини, провадження підприємницької діяльності.
Безперечно, зміна професії або підвищення кваліфікації значно підвищує шанси знайти роботу, але інколи ми стикаємося з небажанням людини щось змінювати у власному житті. Психологи стверджують, що тривале безробіття призводить до пасивності, людина стає інертною, в неї зникає бажання працювати або вчитися. До речі і роботодавці не дуже прагнуть брати на роботу тих, хто мав велику перерву в професійній діяльності. Річ не лише в тім, що втрачаються навички, але й у цьому психологічному феномені – людина звикає до бездіяльності.
Саме тому ми приділяємо значну увагу формуванню у таких осіб мотивації до праці, відповідальності за своє життя та майбутнє. Наші фахівці проводять різноманітні семінари, які допомагають людині знайти роботу; знайомлять з основними джерелами пошуку вакансій, ефективними методами самопрезентації. Все це у підсумку допомагає безробітним виробити впевненість у собі, подолати бар’єри спілкування, додають оптимізму в пошуках роботи, покращують психологічний стан.

Микола, Умань:
Розкажіть, що таке компенсація єдиного соціального внеску?
– В законі передбачені механізми стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць. В першу чергу, це надання роботодавцям компенсації фактичних витрат на сплату єдиного соціального внеску за працевлаштування безробітних, прийнятих на нові робочі місця.
З одного боку, це фінансова підтримка та заохочення роботодавців до створення нових робочих місць та допомога у вирішенні їхніх кадрових питань. З іншого, реальна можливість заохотити роботодавців у прийнятті на роботу осіб, які не є конкурентоспроможними на ринку праці (це – молодь, якій надається перше робоче місце, інваліди, особи передпенсійного віку та інші). Саме на допомогу у працевлаштуванні таких категорій наших клієнтів і спрямована ця норма закону.
Право на отримання компенсації мають роботодавці, які працевлаштовують на нові робочі місця, строком не менше, ніж на два роки, безробітних, що потребують додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванню та суб’єкти малого підприємництва, які працевлаштовують безробітних на нові робочі місця в пріоритетних видах економічної діяльності.
Компенсація виплачується протягом одного року з дня працевлаштування особи.
Є і обмеження, коли роботодавець не може розраховувати на виплату компенсації. По-перше, коли роботодавець має заборгованість зі сплати єдиного внеску та/або страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування; по-друге, визнаний у встановленому порядку банкрутом або стосовно нього порушено справу про банкрутство.
За вирішенням питання отримання компенсації роботодавець звертається до особистого консультанта центру зайнятості протягом двох місяців з дня працевлаштування безробітного на нове робоче місце та подає заяву довільної форми та довідку встановленого зразка. Протягом 5 робочих днів приймається рішення про виплату компенсації роботодавцю.

З 1 вересня 2014 року мінімальний розмір допомоги по безробіттю для застрахованих осіб, які до набуття статусу безробітного отримували низьку зарплату, збільшиться з 937 грн до 974 грн і становитиме 80% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Світлана, Черкаси:
Що таке ваучер на навчання?
– Ваучер дає можливість підвищити конкурентоспроможність на ринку праці особам старшого віку шляхом проходження навчання.
Ваучер може отримати людина віком старше 45 років, але до досягнення нею пенсійного віку, визначеного Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», її страховий стаж повинен становити не менше 15 років. Людина має самостійно вступити до навчального закладу за обраною спеціальністю, а ваучер допоможе сплатити вартість навчання.
Ваучер надається безкоштовно і лише один раз. Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання, визначеної навчальним закладом, але не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (зараз – 12 180 гривень). У разі, якщо вартість навчання перевищує максимальну вартість ваучера, тоді особа (або роботодавець) здійснює доплату різниці вартості навчання.
Є певні обмеження щодо отримання ваучера. Не можуть скористатися такою послугою особи, які не мають професійно-технічної або вищої освіти, особи, які проходили протягом останніх п’яти років перепідготовку за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та особи, які зареєстровані в центрах зайнятості як безробітні. Кабінет Міністрів України затвердив чіткий перелік професій, за яким особа може здобути цю другу освіту з допомогою ваучера. Ознайомитись з переліком професій та отримати детальні роз’яснення можливо в будь-якому центрі зайнятості.

Наталя, Золотоноша:
Чи має значення, протягом якого часу після звільнення я звернусь до служби зайнятості? Чула, що треба встигнути протягом тижня…
– Терміни реєстрації в центрі зайнятості з метою постановки на облік, з моменту звільнення ніде не визначені. Тобто, ви можете звернутись і через тиждень, і через місяць, в зручний для Вас час. Для надання статусу безробітного реєстрація проводиться за умови пред’явлення паспорта або тимчасового посвідчення громадянина України, облікової картки платника податків, трудової книжки або іншого документа, який підтверджує період зайнятості, а в разі потреби документа про освіту, військового квитка. При призначенні допомоги по безробіттю враховується період зайнятості, наявність страхового стажу, причина звільнення з останнього місця роботи. Якщо за останній рік Ви працювали більше ніж шість місяців роботи зі сплатою єдиного соціального внеску, тоді Ви матимете право на виплату допомоги по безробіттю залежно від заробітної плати, яку ви отримували на останньому місці роботи.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x