Малих підприємств – 94 % від загальної кількості на Черкащині (до Дня підприємця)

Малих підприємств – 94 % від загальної кількості на Черкащині (до Дня підприємця)

За попередніми підсумками 2013 року на Черкащині функціонувало 7 427 підприємств малого бізнесу, або 59 одиниць у розрахунку на 10 тисяч населення, з них 6 196 – мікропідприємства. Частка малих підприємств у загальній кількості підприємств – суб’єктів підприємницької діяльності склала близько 94%. Найбільше малих підприємств (46,5%) зосереджено в обласному центрі.
Традиційно, у структурі малого бізнесу Черкащини найбільша питома вага працюючих підприємств (приблизно по одній чверті) припадає на дві сфери економічної діяльності: оптову та роздрібну торгівлю; ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів і сільське, лісове та рибне господарство.

Про це «Новій Добі» повідомили в управлінні статистики в Черкаській області.

На малих підприємствах було зайнято 45,1 тисячі працівників (31% від усіх працюючих на підприємствах – суб’єктах підприємницької діяльності області), з них 16,3 тисячі осіб – на мікропідприємствах. Понад чверть зайнятих працівників задіяно у сільському, лісовому та рибному господарстві, майже по одній п’ятій – у промисловості і оптовій та роздрібній торгівлі; ремонті автотранспортних засобів і мотоциклів.

Малими підприємствами реалізовано продукції (товарів, послуг) на суму 12 741 млн. грн. (на 5% менше, ніж у 2012р.), що становить 21% від загального обсягу реалізації підприємств – суб’єктів підприємницької діяльності. За цим показником Черкаська область посіла 14 місце серед регіонів України. Найбільший внесок у ці обсяги (близько 50%) дає сфера оптової та роздрібної торгівлі; ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів. Майже третина суми обсягу реалізації малих підприємств належить мікропідприємствам – 4 003 млн. грн.

Фінансовий результат діяльності підприємств малого бізнесу був позитивним – 195 млн. грн. прибутків (із них мікропідприємств – 37 млн. грн. прибутків), проте, це втричі менше ніж за 2012 рік. Підприємства сільського, лісового та рибного господарства, як і у попередні роки, досягли найвищої прибутковості – 293 млн. грн. (у 2,4 рази менше ніж за попередній рік). А от діяльність промислових підприємств є найбільш збитковою – 88 млн. грн. збитків (майже вдвічі менше ніж за 2012р.). Така поширена на Черкащині сфера діяльності як оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів теж отримала збитки у сумі 23 млн. грн., проти 16 млн. грн. збитків за попередній рік.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x