Заборгованість заробітної плати в області сягає понад 19 млн грн

Заборгованість заробітної плати в області сягає понад 19 млн грн

У статті 115 Кодексу законів про працю України зазначено, що «заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця…, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата». Проте питання заборгованості заробітної плати завжди було і залишається актуальним. Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі Черкаської ОДА.

Про стан заборгованості в області розповідає перший заступник голови ОДА Наталія Старікова.
– На жаль, сьогодні заборгованість із виплати заробітної плати в області сягає понад 19 млн грн, з яких 35% припадає на діючі підприємства області, а 65% – на підприємства-банкрути та економічно неактивні. Найбільшими боржниками є підприємства Черкас із сумою 9,1 млн. грн. боргу, Золотоноші – 2,3 млн грн та Черкаського району – 2,8 млн грн.

За оперативними даними станом на 5.09.2014, серед економічно активних підприємств-боржників із виплати зарплати у Черкасах найбільшими є: дочірнє підприємство НАК Надра України «Центрукргеологія» – 1,7 млн. грн., КП «Аеропорт Черкаси» – 1,6 млн грн, серед підприємств-банкрутів – ЗАТ «РОСЬ» – 2,1 млн грн, ДП «Златодар» (м. Золотоноша) із боргом 2,3 млн грн та ЗАТ «Черкаський агротепличний комбінат» (Черкаський район) у сумі 2,7 млн грн.

Для того, аби у ситуації із заборгованістю спостерігалась динаміка позитивних зрушень, тимчасова комісія ОДА з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат активно працює з керівниками підприємств.

Щотижнево здійснюється моніторинг стану виплати заборгованої заробітної плати і надається правоохоронним органам та прокуратурі області, територіальній державній інспекції з питань праці в області, Федерації профспілок області з метою вжиття заходів в межах повноважень.

– Обласна державна адміністрація направляє листи до правоохоронних органів області, центральних органів виконавчої влади, голів районних державних адміністрацій та міських голів міст обласного значення про сприяння у погашенні заборгованості із виплати заробітної плати, – зазначає Наталія Старікова.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x