Строками сівби озимої пшениці є 15–25 вересня

Строками сівби озимої пшениці є 15–25 вересня

Одним із головних факторів, який впливає на отримання хороших сходів озимини, є кількість продуктивної вологи в посівному шарі грунту.

За повідомленням начальника Черкаського обласного гідрометцентру Віталія Постриганя, за літо 2014 року в середньому в області випало 156 мм опадів, або 74 % кліматичної норми, у серпні – 4 мм, або 77 % норми, а з початку вересня спостерігається практично суха погода. Про це «Нова Доба» дізналася з ОДА.
З огляду на такі реалії, запаси продуктивної вологи в орному шарі на площах, призначених під посів озимих культур, на 9 вересня становлять: у північній частині області – 27 мм, що є достатнім показником, у південно-східній частині – 18–25 мм, у Жашківському районі – 11 мм, що оцінюються як недостатні, а в Уманському районі волога в цьому шарі взагалі відсутня.

Як зазначив Віталій Постригань, в умовах нашої області оптимальними строками сівби озимої пшениці є 15–25 вересня. Як завжди, осінню посівну кампанію починають з озимого ріпаку, в якого оптимальний строк сівби – 30 серпня, завершують – озимим ячменем з оптимальними строками сівби 20–30 вересня.
За аналізом багаторічних даних, в останні роки умови для сівби озимих стали більш жорсткими. Так, за минулі 27 років осіння засуха різної інтенсивності та тривалості спостерігалась у 11 випадках, тобто практично кожен другий рік. За останні ж п’ять років – у чотирьох, крім 2012. Як правило, після осінньої засухи поповнення вологозапасів орного шару ґрунту до достатніх показників відбувалося в середині жовтня.
У нинішньому році через тривалий значний дефіцит опадів (з третьої декади липня), умови для початку осінньої посівної кампанії складались несприятливо. 15 % площ озимого ріпаку посіяно у сухий розпечений грунт. Лише після дощів 22-28 серпня, загальною кількістю опадів 26-51 мм, ґрунт поступово наситився вологою, й проблему ґрунтової засухи було знято.

Погоду Центральної України вже 12 добу продовжують формувати антициклони. Середньодобова температура становить +17-21°, що на 1-5° вище кліматичної норми на цей час.
До середини вересня кардинальних змін у погоді не очікується, антициклон поступово переміщується на схід, проте його сприятливий вплив на погоду збережеться. Прогнозується суха та по-літньому тепла погода. Денна температура повітря становитиме +20–25°, проте ночі та ранки будуть прохолодними – +7–12°.
За попередніми оцінками, цьогорічна осінь у цілому буде теплою, однак із похолоданнями в кожному місяці та дощами. З огляду на це сівбу озимих зернових необхідно провести в оптимальні строки, які розпочинаються з середини вересня.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x