У Черкасах обговорили основні потреби людей з вадами зору

У Черкасах обговорили основні потреби людей з вадами зору

Нещодавно в конференц-залі готелю «Оптіма» відбулась конференція КМГО «Молода Черкащина» у рамках програми «Місто дружнє до сліпих людей та людей з вадами зору». Під час конференції був презентований аналітичний звіт по стану фактичного забезпечення прав людей з вадами зору в Черкасах та області, а також надано аналітику відповідних обласних програм. Про це «Нова Доба» дізналася в КМГО «Молода Черкащина».

Обласні програми, що мають на меті створення безбар’єрного середовища для людей з різними формами інвалідності, не містять конкретних кількісних та якісних показників, що не дозволяє вирахувати й виділити конкретні обсяги фінансування на конкретні речі для досягнення результатів.
Виявилось, що слово безбар’єрність наразі розуміють достатньо вузько, переважно маючи на увазі пандуси. Проте кожна інвалідність тягне за собою досить специфічні складнощі, допомога з вирішенням яких не може зводитись лише до самих похилих заїздів чи зручних туалетів. Так, люди з інвалідністю по зору виділили наступні основні проблеми нашого міста та області, з точки зору облаштування саме для них.

По-перше, це відсутність звукових світлофорів. На всі Черкаси є лише один звуковий світлофор (перехрестя бул. Шевченка і вул. Університетська). Навіть в Умані перехрестя облаштовані 18-ма звуковими світлофорами. Для порівняння: у Львові таких світлофорів 60 і, не зважаючи на складний фінансовий стан України з огляду на війну та економічну кризу, на поточний рік заплановано встановлення ще 15 світлофорів.
Володимир Мірошник, людина з вадами зору: «Звук має братися такий, який не дратує… Коли перший раз встановили сигнал на «Делікаті», я йшов, думав, що будівництво йде – він стукав… Я куди пішов? Я впоперек пішов. Слава Богу, машина не збила… А взагалі тільки тоді знайшлися кошти зробити озвучку на світлофорі з чотирьох сторін, коли збила машина незрячу людину…»

Друге місце посіла проблема відсутності озвучування зупинок у більшості маршруток, а також озвучування номерів маршруток, що прибувають, на зупинках. І, якщо останнє потребує більших вкладень, то автоматичне озвучування зупинок у громадському транспорті зробити не складно.
Володимир Мірошник, людина з вадами зору: «Як тільки з’явився перший автобус «Еліттранс», я спілкувався з власником, і він сказав, що для перевізника це – недорого».
Ольга Швець, депутат Черкаської міської ради: «Ще 2-3 роки назад, коли ми зайнялися транспортною реформою, якийсь час на всіх маршрутах стояла така озвучка. Тобто це можливо. Питання в тому, що влада просто недостатньо контролює цей процес».

На третьому місці – недостатня чи повна відсутність звукових маячків на дверях адмінбудівель (лікарень, поліклінік, управлінь, вокзалів, автостанцій і ін.).
Володимир Мірошник, людина з вадами зору: «Найкращі – це радіомаячки, вони нікого не дратують…»
До переліку решти складностей було включено: відсутність маркування першої і останньої сходинки в адмінбудівлях на вході та всередині яскраво-жовтою фарбою, відсутність дубляжу інформації на об’єктах соціальної інфраструктури шрифтом Брайля, а також не стабільна робота служби персональної асистенції для людей з вадами зору. Взагалі, служба персональної асистенції як така з усієї області є лише в Черкасах, але й ту наразі працює всього 2 людини, які не в змозі забезпечити всі потреби шестисот незрячих містян.

Анна Харченко: «Проблема полягає в тому, що фінансування цієї служби здійснюється до листопада, а коли наступає холодний та слизький період і асистент особливо потрібний, така послуга відсутня до весни, бо кошти з бюджету наступного року ще не виділені».
Василь Мирошник, людина з вадами зору: «Раніше, коли асистент супроводжував – йому оплачувався проїзд. А зараз асистенти їздять за свій рахунок, якщо можна було б зробити на цих людей загальний проїзний документи в робочий час…Може, спілка перевізників на це піде…»

Окрім того, було також презентовано перше в Черкасах соціальне підприємство, створене за фінансової підтримки Посольства США в рамках проекту «Брайль. Україна». Це – інноваційний проект по 3D друку «Роздрукуй уяву», який передбачає постійне залучення коштів з прибутку підприємства на соціальні проекти для людей з вадами зору. За допомогою 3D-принтера можна виготовляти таблички шрифтом Брайля, побутові речі, прикраси, різноманітні деталі, біжутерію, ексклюзивні сувеніри. Тому, запрошуємо до співпраці! Наша сторінка на Фейсбук:
https://www.facebook.com/3dbrailleche?fref=ts
За детальною інформацією звертайтесь до керівниці проекту Анни Харченко: (067) 285-43-92.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x