Депутати обласної ради обговорили порядок денний чергової сесії

Депутати обласної ради обговорили порядок денний чергової сесії

Учора 10 серпня 2014 року депутати обласної ради обговорили профільні питання на засіданні постійної комісії з питань планування, бюджету та фінансів. У роботі комісії також узяли участь голова обласної ради Валентина Коваленко, перший заступник голови Наталія Кравцова, керівники та представники структурних підрозділів облдержадміністрації. Головним питанням порядку денного засідання було обговорення запропонованих департаментом фінансів облдержадміністрації проекту змін до обласного бюджету на 2014 рік. За словами директора департаменту Наталії Кравченко, останні викликані змінами у частині міжбюджетних трансферів з державного й місцевих бюджетів, необхідністю перерозподілу призначень по головних розпорядниках коштів та іншими змінами. Про це «Нова Доба» дізналася в обласній раді.

Зокрема, збільшено обсяг субвенції з державного бюджету місцевим на погашення заборгованості в комунальних тарифах на 1,5 млн грн, а також на проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних і міських голів – на суму 441,5 тис грн. У частині міжбюджетних трансферів з місцевих бюджетів обласному бюджету передбачено субвенцію на виконання інвестиційних проектів, зокрема, 400 тис грн на реконструкцію поліклініки під перинатальний центр обласної лікарні та 1,83 тис грн на погашення кредиторської заборгованості по будівництву об’єкту центрального водогону в с. Аврамівка й с. Летичівка Монастирищенського району.
У ході обговорення змін до бюджету найбільше запитань у депутатів викликало питання фінансування лікування хворих на хронічну ниркову недостатність методом гемодіалізу та розробки регіональної програми модернізації комунальної теплоенергетики області.

Щодо питання лікування хворих на хронічну ниркову недостатність, дискусійним залишається пошук коштів на фінансування хворих, які лікуються у приватній установі ТОВ «Фрезеніус Медікал Кер Україна», адже ціна послуги вища, ніж та, що передбачена для надання такої ж послуги хворим обласної лікарні та філіям. За словами директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Анатолія Ситника, фінансування послуги приватній фірмі передбачене місцевими бюджетами, відповідно до укладених угод, але проблема загострюється в рази у зв’язку з нестабільною економічною ситуацією в країні на фоні постійного підвищення ціни на лікування приватною фірмою. Департаментом охорони здоров’я облдержадміністрації було розроблено проект обласної програми «Надання медичної допомоги хворим нефрологічного профілю» на 2014-2017 роки:

– На жаль, із коштів, які в цілому виділяються з обласного бюджету на охорону здоров’я, вже в цьому році 60-70% буде витрачено на гемодіаліз. Це, фактично, не дає можливості фінансувати надання допомоги іншим хворим комунальних закладів, які також потребують підтримки держави. У зв’язку з цим, програмою заплановано відкриття ще у кількох районах центрів надання послуги, а також покращити якість надання послуги гемодіалізу в комунальних медичних закладах. Це також дасть змогу зекономити самому хворому на переміщенні з дальніх районів, адже вартість проїзду також постійно зростає, – зауважив Анатолій Павлович.
Цікавились присутні фінансовим забезпеченням військових, які отримали поранення під час проведення антитерористичної операції. Змінами, зокрема, передбачено 800 тис. грн. на надання безкоштовної медичної допомоги військовим та 763 тис. грн. для створення Центру реабілітації учасників АТО.

У ході обговорення бюджетних змін, Валентина Коваленко закликала депутатів підтримати виділення коштів на облаштування системи он-лайн трансляції засідань із сесійної зали Будинку рад: «З метою забезпечення доступу до публічної інформації, відкритості влади та висвітлення діяльності органів влади і місцевого самоврядування ми запропонували передбачити кошти на обладнання такої системи відео-трансляції. До того ж, це суттєво спростить участь у засіданнях голів місцевих рад й адміністрацій, особливо з віддалених районів, які матимуть змогу спостерігати за заходом, не витрачаючи час і кошти на приїзд до Черкас». До того ж, за словами Валентини Коваленко, саме цього від влади вимагають громадяни – публічності у діяльності й відкритого здійснення управління.

У ході засіданні депутати також заслухали інформації про виконання бюджету за І півріччя 2014 року та обласної програми економічного і соціального розвитку області у 2013 році.
Також відбулися засідання постійних комісій з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу; з питань приватизації, власності, підприємництва, інвестицій та захисту прав споживачів та постійної комісії з питань регламенту, депутатської етики та місцевого самоврядування.
Під час роботи депутати обговорили бюджетні питання, розглянули зміни до програми фінансування розробки регіональної програми модернізації комунальної теплоенергетики та Регламенту обласної ради відповідно, а також інші профільні питання постійних комісій.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x