Дахнівчан рятували від умовного затоплення

Дахнівчан рятували від умовного затоплення

Сьогодні на території ЗОШ №29 (вул. Карбишева, 5, що в мікрорайоні «Дахнівський» в Черкасах) відбулося командно-штабне навчання з органами управління та силами цивільного захисту міської ланки територіальної підсистеми єдиної системи цивільного захисту. Провів його начальник управління цивільного захисту департаменту житлово-комунального комплексу Юрій Кривошея. Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі міської ради.

Поміж учасників, які взяли участь у командно-штабному навчанні, були представники комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій міста, евакуаційної комісії ЧМР, управління цивільного захисту департаменту ЖКК ЧМР, керівного складу КП «Соснівська служба утримання будинків», комітету самоорганізації населення мікрорайону «Дахнівський», персонал та учасники навчально-виховного процесу ЗОШ №29, ДНЗ №86 «Світанок», адміністрація збірного пункту евакуації пункту № 6, автотранспортна служба цивільного захисту, представники КУ «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Черкаської обласної ради, міській відділ ДС НС України в Черкаській області, представники Управління ДАІ УМВС України в Черкаській області, КУ «Черкаська міська комунальна аварійно-рятувальна служба», Соснівська, Придніпровська районні організації Товариства Червоного Хреста України, навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Черкаської області, керівники та посадові особи з питань цивільного захисту закладів освіти міста, які розташовані у зоні можливого катастрофічного затоплення.

Близько 200 осіб учасників заходу – посадових осіб цивільного захисту, на місці відпрацьовували ситуацію, як необхідно діяти і що робити у разі загрози та виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної з катастрофічним затопленням мікрорайону. За задумом організаторів розігрувалася ситуація руйнування греблі Канівської ГРЕС – саме о 12.00 11 вересня 2014 року.
Учасники навчання поетапно виконували пункти порядку проведення навчання, першочергову увагу приділивши порятунку дітей. Начальник управління цивільного захисту Юрій Кривошея, звертаючись до них, зокрема, наголосив, що на території мікрорайону «Дахнівський» знаходяться загальноосвітня школа № 29, ДНЗ (ясла-садок) № 86 «Світанок» Черкаської міської ради, обласний госпіталь ветеранів війни, керівництво яких уже оповіщено про наближення загрози катастрофічного підтоплення і необхідність евакуації громадян.

Про біду, що умовно насувалася, голосистим сигналом сповістила шкільна сирена. У заздалегідь визначеному порядку вчителі стали попарно виводити дітей із класів.

«Дуже важливо, щоб діти не бігли, а організовано та швидко виходили з приміщення. Саме так і відбувається нині, до того ж, задіяно не лише головний, а й запасний вихід», – у ході навчання прокоментував Юрій Кривошея.
Вчителі відвели учнів у безпечне місце і чітко доповіли заучу школи, скільки дітей були присутніми на уроках і чи всі з них вийшли на подвір’я. Ці звіти необхідні, аби з’ясувати, чи когось із школярів не забулися у приміщенні.

Дітям коротко пояснили, що трапилося. А також продемонстрували майстер-клас із надання первинної допомоги потерпілому.
Фахівці навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Черкаської області пояснили, що необхідно брати у разі НС та показали на прикладі, як скласти «тривожну валізу».
Після інструктажу старшокласників та учнів середніх класів «відпустили» додому, а про молодших телефоном «повідомили» батьків, аби ті їх забрали зі школи. Так само, як і дошкільнят із місцевого дитсадка.

Тим часом, працівники ДАІ на автомобілях із гучномовцями роз’їхалися за раніш узгодженими маршрутами, аби оповістити жителів мікрорайону про термінову евакуацію.
Волонтери, роль яких зіграли курсанти МНС, розійшлися подвірно обходити жителів «Дахнівки» та оповіщати їх про проведення евакуації.

У зверненні до громадян йшлося про проведення навчання з евакуації населення, що у такому разі необхідно брати з собою: документи, гроші, необхідні речі, та на які зупинки громадського транспорту необхідно прийти, щоб дібратися звідси до безпечного місця, де їх чекатимуть автобуси.

Волонтери також роздавали громадянам Пам’ятку на випадок надзвичайних ситуацій. У ній, зокрема, рекомендується при загрозі підтоплення постійно слухати засоби масової інформації про обстановку, яка склалася на даний час. Зібрати з собою документи, гроші, теплий одяг, продукти на три доби. Перед виходом з будинку не забути виключити електро- і газопостачання, погасити вогонь у печах, по-можливості – підняти на підвищення меблі та речі з підлоги, а також закрити вікна і двері будинку.

До речі, для проведення навчання для умовної евакуації громадян автобуси з з розміщеними на їх лобовому склі покажчиками «ЕВАКУАЦІЯ» надали ЧАТП «ПАТ 17127» та приватний перевізник «ПП Копієвський». Місцями збору громадян було визначено майданчик зупинки «Санаторій «Україна»», зупинка автотранспорту біля магазину (вул. 2-го Українського фронту), зупинка «Шпиталь» по вул. Ворошилова, 1
Цікаво, що жителі «Дахнівки» із розумінням поставилися до проведення навчань.

Доповіли свої дії представники збірного евакуаційного пункту, які саме і проводили евакуаційні заходи в мікрорайоні.

Тим часом на подвір’ї ЗОШ №29 продовжувалося навчання у вигляді показових занять з організації медичного забезпечення населення при катастрофічному затопленні, яке провів заступник директора центра з оперативної роботи, медицини катастроф та цивільного захисту населення.

Бригада швидкої медичної допомоги КУ «Обласний центр екстреної медичної допомоги продемонстрували як рятувати потерпілого: при переломі кінцівки, зупиняти кровотечу, при порушенні серцевої діяльності, переохолодженні, допомогти врятувати потопельника тощо.
Фахівці КУ «Черкаська міська аварійно-рятувальна служба» розгорнула наявні плавзасоби та доповіли порядок своїх дій при затопленні місцевості та порятунку потерпілих на воді.

Після проведення низки показових занять начальник управління цивільного захисту населення Юрій Кривошея підбив підсумки командно-штабного навчання та поспілкувався із журналістами.
В цілому, він позитивно оцінив оперативні дії учасників заходу. Поміж слабких місць, які потребують підсилення, він виокремив подвірне оповіщення громадян. Для стовідсоткового охоплення ним усіх жителів мікрорайону необхідно залучити кілька десятків добровольців, тому для виконання цієї ділянки роботи, у разі потреби, буде необхідною допомога волонтерів.

Поза сумнівів, проведення подібних занять необхідне, особливо в нинішній складній суспільно-політичній ситуації. Адже не дарма кажуть: добре навчений, значить озброєний.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x