Вихованці Козацького ліцею відвідали Холодний Яр

Вихованці Козацького ліцею відвідали Холодний Яр

Вихованці першого Козацького ліцею відгукнулися на запрошення отамана холодноярських козаків, бійця батальйону «Айдар» Олега Островського та відвідали славетне урочище Холодного Яру. Про це «Нова Доба» дізналася в департаменті і науки ОДА.

Своєрідним вступом до виїзного патріотичного уроку став молебень у церкві святого праведного Петра Калнишевського, який для школярів провів отець Василій. Після цього вони мали розмову зі священнослужителем про життєвий шлях останнього кошового Війська Запорізького. Діти дізналися, що кошовий отаман Запорізької Січі Петро Калнишевський був не тільки військовим, але й меценатом, на чиї кошти будувались церкви, школи. Перебуваючи на території церкви, ліцеїсти відвідали символічну могилу Петра Калнишевського, де зберігаються капсули із землею місць, де ступала нога отамана, пам’ятний знак із зображенням ікони Святої Покрови Богородиці, пам’ятник героям Небесної Сотні.

Набратися козацької холодноярської сили діти змогли біля славетного тисячолітнього дуба Максима Залізняка, під яким, за розповіддю директора Канівського історичного музею Юрія Ляшка, сам керманич гайдамацького повстання Максим Залізняк збирав своє козацтво на раду. Довідалися, що козаки вважали дерево своїм оберегом, джерелом наснаги, а тому ліси Чигиринщини були місцем, де гайдамаки, повстанці Холодноярської Республіки, черпали силу для подальшої звитяги.
Вихованці Козацького ліцею відвідали Холодний Яр
Вихованці Козацького ліцею відвідали Холодний Яр
Вихованці Козацького ліцею відвідали Холодний Яр
Вихованці Козацького ліцею відвідали Холодний Яр
У музейно-етнографічному комплексі «Дикий Хутір» екскурсанти ознайомились із предметами побуту козаків, автентичною зброєю тих часів, у тематичній «криївці» поглибили свої знання про відважних холодноярців ХХ століття.

Про звичаї таборування українських лицарів юні козачата почули від самих мешканців козацького табору, що розташувався неподалік. Гайдамаки провели їх козацькими стежками.
Після виснажливого, але захопливого походу на школярів чекав смачний справжній куліш та розповіді козаків. Юні послідовники козацької справи отримали настанову бути справжніми українцями: розмовляти українською, вчити історію України, читати українські книжки.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x