Черкаські школярки стали переможницями всеукраїнського літературного конкурсу

Черкаські школярки стали переможницями всеукраїнського літературного конкурсу

Нещодавно завершився фінальний етап Всеукраїнського літературного конкурсу «Розкрилля душі», на якому були представлені роботи в номінаціях «літературна творчість» і «дослідницька робота» (об’єкт дослідження – публіцистика Т.Г. Шевченка). До участі у фінальному етапі конкурсу були допущені 94 оригінальні роботи, з яких 40 пошукових і 54 творчі. Черкащани призові місця здобули у двох номінаціях: «літературна творчість» – ІІ місце посіла Олеся Медуха, учениця 11 класу Черкаської гімназії № 9, ІІІ місце у номінації «дослідницька робота» здобула Світлана Листопад, учениця 11 класу Ладижинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Уманської районної ради. Про це „Нова Доба” дізналася в облдержадміністрації.

– Збираючи матеріал, я хотіла поглянути на Кобзаря по-новому. Довго думала, що варто писати, врешті-решт вирішила зупинитися на дитинстві, юності та молодості Шевченка, тих фактах, які не висвітлюються і кожен домислює собі сам, – розповіла Олеся Медуха. – Це, зокрема, ті моменти, коли він чумакував із батьком, а також, коли йому було вже 26 років і вийшов друком перший «Кобзар». Вивчаючи Шевченка у школі, я намагалася собі його уявити. Мені не подобається, коли його ставлять ну дуже високо, малюють з ним ікони, ідеалізують його. Я більше уявляю Шевченка як образ тієї людини, до чиєї затишної хати можна зайти і просто поговорити з нею.

Дослідницька робота Світлани Листопад не тільки старанно виконана, але й актуальна: «Шевченко – наш духовний попередник і зробив дуже багато для розуміння національного питання. Без його мужності, сили переконань, послідовності ми не мали б нинішньої незалежності. Звертатись до Шевченка потрібно весь час, але головною метою такого звернення має бути прагнення навчитися у нього того, що ми загубили. Вчитись є чому… Головне полягає у розумінні націоналізму, як потужної творчої сили, яка надихає націю на розбудову держави» – такі слова ми знаходимо у цьому дослідженні.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x