Як Микола Ніколаєв став Святим Миколаєм

Як Микола Ніколаєв став Святим Миколаєм

Микола Ніколаєв із Хижинець на Лисянщині завжди із завмиранням серця очікує свята Нового року, чекаючи від його настання якогось дива. В те, що воно обов’язково трапиться, він, не зважаючи на свої 53 роки, все ще вірить.

– Мені навіть не снилося, що доля закине мене в новорічне свято аж на Африканський континент, – розповідає пан Микола, – Строкову службу я проходив у місті Сєвероморську, за Полярним колом. Там базувались частини морської авіації Північного флоту. Я освоїв військову спеціальність – радіотелеграфіст. Певне, так два роки й відстукував би азбукою Морзе в північних широтах. Але в командування щодо мене як зразкового матроса, відмінника бойової і політичної підготовки, виявляється, були інші плани. Одного дня мене викликали в особовий відділ частини і без зайвих умовлянь, якраз під Новий рік, запропонували «змінити» клімат продовжити службу на іншому боці земної кулі – в тропіках Анголи.

Уже й не пам’ятає, скільки тижнів плив корабель до тієї «бананової» республіки. Перетнувши екватор, про що у Миколи є навіть відповідний диплом, він ступив на берег незнайомої країни. І відразу зауважив, що бананів тут більше, ніж горіхів у Хижинцях. А поряд – теплі хвилі Атлантичного океану, оксамитові піщані пляжі. Важко було навіть повірити, що в цьому раю, створеному природою, є місце для горя, смертей, безпро-світних злиднів місцевих жителів. Ангола, звільнившись від колоніального поневолення Португалією, ніяк не могла визначитись, куди їй рухатися далі в своєму розвитку. В країні тривала громадянська війна.

Микола Ніколаєв, як він говорить, «забезпечував польоти літаків на військовому аеродромі в столиці Анголи Луанді». Крім того, доводилось нести й охоронну службу. Одного разу навіть охороняли резиденцію посла Радянського Союзу в Анголі. Там, зізнається Микола, вперше пощастило посидіти в розкішному «Мерседесі», і на Різдво випити шампанське з послом, який ще й виявився земляком (з Уманського району).

– Уже після демобілізації, коли став працювати в Лисянському будинку культури й став виконувати роль Діда Мороза на новорічні свята, маленьких див, які зі мною траплялися, збільшилося, – поділився Микола. – Але одне з них, мабуть, варте всіх інших. Я їхав узимку, теж напередодні новорічних свят, з роботи додому велосипедом. Якраз пішов дощ із мокрим снігом, і я після цієї купелі зліг з високою температурою. Ці чотири дні випали з моєї пам’яті, але останню з ночей перед видужанням не забуду ніколи. Мені приснився сон, ніби я стою на високій дзвіниці церкви, а внизу повно люду, який скандує: «Стрибай до нас!» Але тут підійшов до мене якийсь старець у білому одязі і, взявши за руку, повів східцями донизу… Це, я думаю, був Святий Миколай, роль якого цього року вперше став грати у Новорічних виставах, змінивши Діда Мороза.

Олександр ЩЕРБАТЮК

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x