Робота замість свята

Робота замість свята

Є такі екстремальні професії, які навіть у свято можуть підкинути роботу. Та ще й таку, що мало не здаватиметься! До таких непередбачуваних професій належать правоохоронці, медики, рятівники, комунальники. Якщо у святкову ніч людина звертається до згаданих служб, значить справді сталася біда.

Ветеран служби в органах МВС Петро Боговик з Городища пригадує, що часто його викликали навіть від святкового новорічного столу. Було таке, що запросили гостей, ще не встигли й старий рік провести, як телефонують з роботи – в одному з сіл району скоєно злочин. Нічого не вдієш, треба їхати, розбиратися, адже служба є служба. Довкола всі святкують, а правоохоронці ріжуться по глибокому снігу – вивчають місце події, розпитують очевидців, хто що бачив… Повний контраст до свята, яке відбувалося довкола в кожній хаті. Але й тепер приємно згадати випадки, коли до ранку злочин вдавалося розкрити по «гарячих слідах».

Чи будень, чи свято, а комунальній службі теж необхідно виконувати свої обов’язки. Як розповів багатолітній директор КП «Комунальник» Валерій Трохименко, бувало, що під Новий рік у водогоні не ставало води. То люди шампанське відкорковують, а ремонтна бригада замінює зіпсований насос. Траплялося, що в святкову ніч починався сильний снігопад або ожеледиця. Тоді доводилося відривати працівників від родин, щоб розчищати і посипати дороги, аби негода не зіпсувала свято землякам.

Завдяки профілактичним заходам жителі району непогано обізнані з правилами пожежної безпеки. Заступник начальника Городищенської державної пожежно-рятувальної частини Сергій Ємець зазначив, що принаймні в останні десять років не доводилося виїздити гасити ялинки. Та й з піротехнікою люди поводяться більш-менш обачно. Тільки вогнеборці зі стажем пригадають, як «з вогником» зустрічали 2001 рік. Тоді на зламі тисячоліть в місті сталися відразу дві пожежі – загорілися матраци біля грубок.

Уже чверть століття очолює відділення швидкої допомоги районного територіального медичного об’єднання Віктор Лонський. З досвіду знає, що новорічні та різдвяні свята – дуже напружений період і для «швидкої допомоги», і для медичних закладів загалом. Кількість викликів зростає десь на 50 відсотків. Адже молодь святкує гучно, проте часто без розуму. Відтак виникають п’яні бійки, учасники отримують травми, лікувати які доводиться у терміновому порядку. Люди, які постяться або хворіють на хронічні холецистити чи панкреатити і змушені весь час дотримуватися дієти, у святкові дні активно розговляються. Ось і отримують загострення хвороб після щедрого застілля. Якщо додадуть алкоголь, то виникають проблеми з гіпертонією або серцем. Тому святкові дні для медиків – як бойове чергування.

Володимир ЧОС

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x