Податок на майно в цьому році сплатять майже 8 тис жителів області

Податок на майно в цьому році сплатять майже 8 тис жителів області

З початку року станом на 1 серпня до місцевих бюджетів платники-фізичні особи перерахували 1,39 млн грн податку на нерухоме майно.
Повідомлення про сплату податку на нерухоме майно, надіслані (вручені) 8 064 жителям Черкаської області на суму до сплати 3 876,2 тис грн. Про це «Нова Доба» дізналася в ГУ ДФС у Черкаській області.

Податок на нерухомість справляється в Україні уже декілька років. У 2014 році платники Черкаської області-юридичні і фізичні особи сплатили 1 219 тис грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. У 2015 році – 24 778 тис грн. У поточному – 26 349,5 тис грн.
Ставки на 2015 рік на житлову та нежитлову нерухомість були встановлені минулого року рішенням відповідних рад, але не вище 2 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня 2015 року (24,36 грн.) за 1 кв метр бази оподаткування для житла та не вище 1% мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня 2015 року за 1 кв метр для об’єктів нежитлової нерухомості (12,18 грн.).

Які існують пільги зі сплати податку на нерухомість для фізичних осіб?
База оподаткування об’єктів житлової нерухомості зменшується:
а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;
б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;
в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.
Таке зменшення надається один раз за кожний податковий (звітний) рік.

Пільги з податку (що сплачується на відповідній території) з об\’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості на 2015 рік торік встановили сільські, селищні, міські ради. Окремі ради збільшили (з урахуванням встановлених законом обмежень) відповідну граничну пільговану межу для житла та передбачили додаткові пільги для фізичних осіб-з об\’єктів житлової нерухомості, виходячи з майнового стану та рівня доходів таких осіб, а з об’єктів нежитлової нерухомості – в залежності від майна, яке є об’єктом оподаткування. Рішення рад можна завантажити за посиланням: http://ck.sfs.gov.ua/rishennya-mistsevih-rad-/podatok-na-mayno/
Відповідальність за несплату (несвоєчасну сплату) податку на майно. За несплату податкового зобов’язання протягом 60 днів з дня отримання (вручення) податкового повідомлення-рішення, застосовується штраф та нараховується пеня у порядку, визначеному ст.129 Податкового кодексу України.
Якщо фізична особа не згодна з обрахунками податку і має документи про право на пільги та ін, їй слід негайно після отримання повідомлення-рішення звернутись з такими документами та відповідною заявою до місцевої державної податкової інспекції.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x