Ранні строки відновлення вегетації є черговим «бонусом» для слабкорозвинених посівів озимини

Ранні строки відновлення вегетації є черговим «бонусом» для слабкорозвинених посівів озимини

Завдяки ранньому початку весняних процесів та утриманню аномально теплої погоди із середини лютого, у період 2-8 березня озимина відновила вегетацію. Ранні строки відновлення вегетації є черговим «бонусом» для слабкорозвинених посівів озимини, які стали наслідком жорсткої засухи та недостатнього теплозабезпечення, повідомляють в обласному гідрометцентрі.

За спостереженнями метеостанцій області, озимі культури відновили вегетацію на 1,5-2 тижні раніше звичайного та розпочали весняний розвиток у фазі «сходи». За температурними показниками умов для повноцінної вегетації ще не було – холодні ночі гальмували ростові процеси. Проте, створювались сприятливі умови для формування кореневої системи, а це лише на користь посівам. Подальший стан посівів залежатиме від випадіння опадів, боротьби зі шкідниками та хворобами, які добре розвиваються в роки ранньої вегетації та дотриманням належної агротехніки.

За результатами повторного відрощування монолітів озимої пшениці, що були взяті агрометеорологами на полях господарств 20 лютого, більшість рослин мають нормальну життєздатність – загиблих не було. Лише на площах із тривалим заляганням льодової кірки зрідженість становить 4-7 %, проте не перевищує природну (дані спостережень метеостанції Сміла).

Цілком задовільно завершилась і перезимівля плодових. За результатами відрощування гілок плодових дерев (абрикос, вишня, груша, слива, яблуня), пошкоджених бруньок та потемніння деревини не спостерігалось. Тож, за відсутності заморозків, є сподівання на добрий врожай фруктів.
За прогнозом синоптиків, у другій декаді березня характер погоди зміниться. З початку декади очікується похолодання та періодичні опади переважно у вигляді дощу, 16-17.03 і мокрого снігу. Температура повітря у 1-й п’ятиденці вночі 0+5º , вдень +4+9°. З 16.03 вночі від 3° морозу до 3° тепла, денна коливатиметься на 2-3°.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x