Кам`янські лісівники розповіли про свою діяльность: 21,1 млн грн податків за 5 місяців

Кам`янські лісівники розповіли про свою діяльность: 21,1 млн грн податків за 5 місяців

Днями у Кам`янському лісгоспі відбулася виїзна зустріч з громадським активом району. Участь у заході взяли депутати Кам`янської районної ради, сільські голови, депутати сільських рад, аграрії, представники громадських організацій. Мета зустрічі, яку організували лісівники, – безпосередньо у лісі продемонструвати основні напрямки діяльності та надати відповіді на актуальні питання щодо ведення лісогосподарювання. Про це повідомляють на сайті «Ліси Черкащини».

Директор Кам`янського лісгоспу Віталій Верес розповів про основні завдання колективу, виробничі здобутки та досягнення підприємства, яке є одним з бюджетоутворюючих для району. Так, держлісгоспом за 5 місяців поточного року сплачено 21,1 млн грн податків та зборів.

Оглянули теплиці, де вирощують декоративний посадматеріал для озеленення. Основною лісоутворюючою породою держлісгоспу є дуб звичайний. Тож лісівники продемонстрували та розповіли про всі етапи вирощування насаджень дуба – починаючи від сіянця у розсаднику, різновікових лісових культур, доглядів, рубок формування і оздоровлення лісів, рубок головного користування.

На всіх етапах вирощування лісу постійно задіяні значні трудові та фінансові ресурси. Протягом весняного та літнього періоду лісівники постійно здійснюють догляди за молодими насадженнями для створення сприятливих умов для їх росту і розвитку, усунення негативного впливу трав’янистої рослинності та порослі другорядних порід.

У Тимошівському лісництві продемонстрували присутнім досягнення у вирощуванні горіха чорного. Саме культури горіха чорного почали активно створювати протягом останнього десятиріччя – ця порода добре зростає у місцевих умовах, а деревина горіха чорного у світі навіть більше цінується, ніж дуб.

Робота тривала у формі діалогу. Окрім питань щодо особливостей господарської діяльності держлісгоспу, виникали питання щодо полезахисних насаджень, які наразі залишаються безгосподарними, тому у них часто виявляють факти незаконних рубок та засмічення. Говорили також про самозаліснені землі сільськогосподарського призначення та що передбачає законодавство у цьому питанні.

Окремо обговорили стан справ щодо створення національного природного парку «Холодний Яр». За словами сільських голів, останнім часом ініціатори створення парку не здійснюють роз’яснювальну роботу, хоча протягом останніх п’яти років місцевими громадами неодноразово наголошувалося на неприпустимості створення НПП без обов’язкового погодження з місцевими громадами.

У ході поїздки оглянули рекреаційні майданчики та пункти відпочинку для місцевих громадян і туристів, які будують та за якими доглядають кам`янські лісівники.

Виїзний формат зустрічі пройшов вдало, адже дав змогу продуктивно обговорити баланс між екологічною, економічною та соціальною функціями, які виконує ліс.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x