Чим корисні горіхи
? Горіхи та насіння корисні, передусім, таким:
? Високий вміст білка (10−20 % в залежності від типу горіхів чи насіння).
? Повноцінний склад білка (тобто в ньому є незамінні амінокислоти).
? Високий вміст ненасичених жирних кислот, в тому числі довголанцюгових поліненасичених омега-3 та омега 6 жирних кислот.
? Багато токоферолів та споріднених ним молекул (ви точно знаєте одну з них − вітамін Е), а також вітаміни В6, фолат, ніацин.
? Клітковина (3,5−10 % в залежності від типу горіху чи насіння).
? Мікроелементи (залізо, селен, цинк, кальцій, магній, калій − в залежності від типу).
Горіхи − це цінне джерело білка та корисних жирів. Інколи доводиться чути, що горіхи надто калорійні, аби їх їсти часто і багато, і понад два горіхи на день це уже не користь, а шкода. Це не так. Дослідження людей, що регулярно і немало їдять горіхи, показало, що їм не притаманні проблеми з вагою, балансом жирів чи серцем та судинами.
Навіть навпаки:
Щонайменше 12 грамів горіхів на день знижують ризик інсульту.
Регулярне споживання горіхів покращує баланс ліпопротеїнів крові й знижує загальний рівень холестерину.
Постійна присутність горіхів у раціоні часто є проявом того, що раціон окремо взятої людини базується на рослинній їжі (що добре), і такі люди споживають більше фолату, вітаміну Е, міді, цинку та клітковини.
Альфа-ліпоєва жирна кислота горіхів (особливо волоських) може перетворюватися в нашому організму на докозагексаєнову та ейкозагексаєнові омега-3 поліненачисичені жирні кислоти. Коли нам їх достатньо, і вони надходять не з добавок, знижується ризик серцево-судинних хвороб та розвитку синдрому «сухого ока».