«Перемогти світлом»: у Художньому музеї презентували персональну виставку Олени Кононенко

«Перемогти світлом»: у Художньому музеї презентували персональну виставку Олени Кононенко

У Черкаському художньому музеї відкрилась перша виставка художніх картин викладачки Черкаського державного технологічного університету та дизайнерки-графіки Олени Кононенко. Назва представленої експозиції — «Шляхом світла до Перемоги» цілком відповідає внутрішньому змісту особистості художниці та змістовому наповненню її робіт. А одна із зал музею, де з’явились картини пані Олени, в одну мить стала світлішою.

– Вважаю, що духовна енергія, закладена у картині, нікуди не зникає. Сенс мистецтва – у духовному збагаченні, – переконана авторка. – На моїх картинах багато сонця. Сонце – найдавніший космічний символ. Він відомий кожному народу світу, який асоціюється з джерелом життя, життєдайною силою Природи та є прадавнім символом Світла.

Олена Кононенко зізнається, що любить квіти, тому вони також присутні на її картинах. За її міркуваннями, квіти допомагають висловити свої почуття не використовуючи слова. Із давніх часів квіти використовувались для позначення різних станів та емоцій. Вони передавали любов, скорботу, радість та сум, повагу, шану. Кожна квітка несе світу свій унікальний код-символ.

Розповідаючи про свій триптих «Квіткова молитва рідного краю» художниця свідчить, що закладала в ньому глибокі сенси. Так, на її думку, кожна квітка тягнеться до сонця, посилає неймовірну енергію в Космос і таким чином молиться за перемогу Світла над Темрявою.

Олена Кононенко вірить у магію Всесвіту і те, що саме світлі картини, світлі думки та світлі вчинки можуть призвати його допомогу. Її картини дійсно світяться добром, спокоєм та впевненістю, що все буде добре і все буде добро. Кожна з її робіт наповнена цілющою символікою, яка також працює з підсвідомістю споглядача, налаштовує її в якийсь дивний і майже терапевтичний спосіб на позитив. Ті, хто прийшов привітати Олену з творчим здобутком, недарма щиро дякували їй за світло Душі.

– Нехай це світло не згасає у ваших роботах, лише збільшується, – побажала Олеся Теліженко, маючи слово від Спілки майстрів України. – Розвивайтеся, прогресуйте й чекаємо вас у нашій спільноті.

Завідувачка кафедри дизайну ЧДТУ, професорка, докторка мистецтвознавства Інна Яковець привітала колегу з її особистою творчою перемогою.

– Персональна виставка для професійного художника – це вкрай важлива подія. Особливо, коли вона найперша. Я добре розумію, яка відповідальність зробити, написати та підготувати певну кількість робіт, сформувати з них гідну логічну експозицію, яка б зацікавила відвідувачів такої поважної музейної установи як Черкаський художній музей, – сказала вона. – Ця виставка дійсно надихає, вона високого рівня і дійсно дарує багато світла. Приємно, що авторка випускниця нашої кафедри і несе світу найкращі її традиції.

 

Тетяна Євген’єва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x