Продаж державного та комунального майна в умовах війни

Продаж державного та комунального майна в умовах війни

Детальна інформація про продаж державного і комунального майна, на нашій сторінці тут.

Переглянути актуальні пропозиції з продажу державного і комунального майна можна за посиланням тут.

Вже понад рік триває війна в Україні, але електронні аукціони системи Прозорро.Продажі продовжують проводитися в усіх напрямах, включно з орендою та продажем державного і комунального майна. На законодавчому рівні були внесені певні зміни до порядку оренди та продажу цього майна під час воєнного стану.

У цьому матеріалі ми розглянемо, які зміни відбулися в процесі проведення аукціонів з продажу об’єктів малої приватизації під час воєнного часу.

28 липня 2022 року був ухвалений Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння процесам релокації підприємств в умовах воєнного стану та економічного відновлення держави». Цей закон вніс низку змін до Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна».

Розглянемо, які саме зміни відбулися у сфері приватизації майна під час дії воєнного стану:

* Приватизація об’єктів малої приватизації не проводиться на територіях, що перебувають у зонах бойових дій або близьких до них.

* Процес приватизації починається за заявою потенційного покупця.

* Скорочено строк публікації інформаційного повідомлення в електронній торговій системі до 3 робочих днів.

* Разом із заявою на участь в аукціоні з продажу об’єкта малої приватизації потенційні покупці — фізичні особи та іноземці — повинні надати заяву про те, що вони не підпадають під обмеження статті 8 Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна», а також заяву про ознайомлення з об’єктом приватизації та документи, передбачені частиною сьомою статті 14 цього Закону.

* Скорочено термін подання пропозицій на участь в аукціоні. Аукціон проводиться не раніше ніж через 5 робочих днів та не пізніше ніж через 20 робочих днів з моменту опублікування інформаційного повідомлення в системі Prozorro.Продажі.

* Якщо об’єкт приватизації не продано на аукціоні, оголошується повторний аукціон зі зниженням стартової ціни на 50% протягом одного робочого дня з дати формування відповідного протоколу. Якщо об’єкт не продано на попередніх аукціонах, проводиться аукціон з покроковим зниженням початкової ціни та подальшим поданням цінової пропозиції із зниженням стартової ціни на 50% протягом одного робочого дня з дати формування відповідного протоколу. Якщо аукціон за методом покрокового зниження цінової пропозиції не відбувся, оголошується повторний аукціон за тим самим методом і в той самий строк, що й попередні.

* Скорочено строк для опублікування рішення органу приватизації щодо викупу — не раніше ніж через 3 робочі дні та не пізніше ніж через 6 робочих днів з моменту оголошення.

* Для об’єктів малої приватизації, якщо два аукціони визнано такими, що не відбулися через відмову переможця від укладання договору купівлі-продажу або несплату за придбаний лот, розмір гарантійного внеску збільшено. У таких випадках внесок встановлюється в розмірі, який перевищує 50% стартової ціни об’єкта або 30 розмірів мінімальних заробітних плат станом на 1 січня року, в якому оприлюднюється інформаційне повідомлення.

На нашу думку, суттєвих змін у процедурі приватизації об’єктів малої приватизації не відбулося. Основні зміни стосуються скорочення строків приватизації від етапу підготовки до її завершення, а також посилення заходів проти недобросовісної конкуренції. Це важливо, адже невеликий розмір гарантійного внеску іноді дозволяв покупцям «спотворювати» результати аукціону або навіть його зривати. Тому фінансові санкції для «недобросовісних покупців» у вигляді втрати гарантійного внеску мають сприяти чесній конкуренції та продажу майна за ринковими цінами.

Загалом ці зміни були запроваджені для сприяння релокації підприємств з територій, де тривають бойові дії. Спрощення процедур, скорочення строків і відкритість держави мають допомогти бізнесу в цей складний час швидко адаптуватися до нових умов, продовжувати роботу, створювати робочі місця, сплачувати податки та виробляти товари для потреб країни та населення.

Під час війни в електронній торговій системі Прозорро.Продажі було проведено понад 18 тисяч успішних аукціонів на загальну суму понад 10 мільярдів гривень. З них 2,7 млрд грн надійшли від реалізації активів банків-банкрутів, оголошених ФГВФО. Два мільярди гривень було отримано до державного та місцевих бюджетів від малої приватизації державного і комунального майна, а також один мільярд гривень — від земельних аукціонів.

Більше інформації про аукціони Prozorro.Продажі можна знайти в нашому матеріалі – «Порядок участі в електронних аукціонах Прозорро.Продажі».

 

*партнерський матеріал

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x