В області функціонують 28 кабінетів медичної допомоги ВІЛ-інфікованим

В області функціонують 28 кабінетів медичної допомоги ВІЛ-інфікованим

Основним лікувально-профілактичним закладом на Черкащині, що надає спеціалізовану та високоспеціалізовану медичну допомогу населенню з питань профілактики, діагностики та лікування ВІЛ/СНІДу, методичну та планово-консультативну допомогу всім лікувально-профілактичним закладам області, є Черкаський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом. Він співпрацює з органами виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями, об’єднаннями громадян, які реалізують політику у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу. Про це «Новій Добі» повідомили в ОДА.

Днями в цьому закладі з робочим візитом побував заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Віталій Коваль. Зокрема, він відвідав централізовану лабораторію, яка проводить діагностику ВІЛ/СНІД, опортуністичних інфекцій та супутніх захворювань (сифіліс, гепатити), підтверджувальні дослідження при виявленні у скринінгу антитіл до збудника ВІЛ-інфекції, забезпечує лабораторний супровід антиретровірусної терапії (АРТ) та моніторингу перебігу ВІЛ у хворих на ВІЛ/СНІД.

– У 2013 році у центрі СНІДу відкрито імунологічний відділ централізованої лабораторії, – розповів заступнику голови ОДА директор закладу Петро Левченко, – та впроваджено нове дослідження – визначення кількості СД4+-Т-лімфоцитів за допомогою автоматичного приладу проточного цитофлюориметру, отриманого з реактивами та витратними матеріалами за рахунок коштів Глобального фонду.
Лікарі-інфекціоністи обласного центру профілактики та боротьби зі СНІД консультують засуджених-хворих на ВІЛ/СНІД у виправних колоніях та слідчому ізоляторі Черкащини.
Поряд із Центром розміщений також регіональний навчально-тренінговий центр із питань ВІЛ-інфекції/СНІДу Черкаського медичного коледжу на базі обласного центру СНІДу. Заклад відкрито восени минулого року з метою проведення семінарів, тренінгів, конференцій.

Важливим для покращення рівня охоплення тестуванням на ВІЛ-інфекцію населення із груп ризику та наближення медичної допомоги до ВІЛ-інфікованих є розвиток мережі кабінетів «Довіра». На сьогодні в області функціонують 28 кабінетів. Вони створені в усіх містах і районах Черкащини. На базі них проводиться робота щодо децентралізації медичної допомоги шляхом створення сайтів для призначення та проведення високоактивної антиретровірусної терапії на місцях. На сьогодні в лікувально-профілактичних закладах області відкрито та функціонує 12 сайтів антиретровірусної терапії.

Вартим уваги є й те, що саме в Черкаській області відкрито перший на Україні дитячий сайт АРТ на базі кабінету «Довіра» Черкаської міської дитячої лікарні. Там вже сьогодні здійснюється супровід 12 ВІЛ-інфікованих дітей м. Черкаси. Всі вони отримують антиретровірусну терапію.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x