Черкаська школа – в п’ятірці кращих в Україні

Черкаська школа – в п’ятірці кращих в Україні

Кращі школи країни і кожного регіону за результатами зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) та шкільних олімпіад, – рейтинг Фокуса.

Торік ми складали рейтинг кращих шкіл України за результатами загальнонаціональних олімпіад. У позаминулому – за результатами зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО). У 2015-му ми об’єднали обидва показники.

Про це «Нова Доба» дізналася з сайту Фокус.

Бали ЗНО – основа для вступу у вищий навчальний заклад. З цієї точки зору будь-який з учасників цьогорічного рейтингу Фокуса гарантує вищу освіту випускникам. Зате диплом переможця олімпіади – показник профільних знань, що виходять за рамки стандартного шкільного обсягу. Якщо результати ЗНО показують, наскільки дитина освоїв програму, то призові місця на олімпіадах свідчать, що учень здатний сказати власне слово в обраній дисципліні.

«Дуже складно одночасно бути і відмінником, і олімпіадників, дуже рідко таке буває», – говорить Фокусу Мар\’ян Добосевич, директор Львівського фізико-математичного ліцею, другий рік поспіль виходить у лідери рейтингу кращих шкіл. «Дитина, яка бере участь в олімпіадах, далеко не завжди набирає 200 балів з ЗНО», – погоджується Ольга Радіонова, директор донецького ліцею-інтернату «Ерудит», ще одного багаторічного учасника рейтингу.
Черкаська школа – в п’ятірці кращих в Україні
Можна сперечатися про те, який підхід важливіше, а можна вивчити кращу десятку за результатами ЗНО, потім – кращу десятку «олімпійців» і звернути особливу увагу на три школи, які увійшли в обидва списки. На наш погляд, саме вони і стали в цьому році головними переможцями.

Два з трьох – профільні ліцеї, які приймають учнів тільки в старші класи. Їх директора запевняють, що конкурсний відбір і фокус на основних дисциплінах гарантують високу мотивацію: діти знають, куди і навіщо йдуть, чого хочуть і що будуть вивчати. До слова, у більшості країн Європи в старшій школі практикується саме профільне навчання, такий же підхід закладений і в концепцію реформи освіти в Україні.

І ще один примітний факт. Переможець рейтингу – і за результатами ЗНО, і за кількістю олімпійських дипломів – Львів. Друге місце, також з максимальним результатом ЗНО, займає Донецьк: в ліцеї-інтернаті «Ерудит» всього 120 дітей, і приблизно чверть із них – призери загальнонаціональних олімпіад. Замикає трійку столична школа з піввіковий історією: Києво-Печерський ліцей №171 «Лідер» випередив «Ерудит» за кількістю «олімпійців», але поступився йому за середнім балом ЗНО.

Те, як розподілилися переможці рейтингу, показує, що сильні школи та талановиті діти є у всіх регіонах України.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x