У лисянському Будищі започаткували шевченківські читання

У лисянському Будищі започаткували шевченківські читання

Минулої неділі, хоч і був похмурий дощовий день, у селі Будище на Лисянщині сяяло сонце української поезії – діти читали твори свого геніального земляка Тараса Шевченка. Ця, справді неординарна в культурному житті не лише села, а й району подія зібрала численних шанувальників Кобзаревого слова. І, як пояснила ініціатор проведення урочистого заходу, місцевий краєзнавець Валентина Трохименко, зовсім не випадковість, що саме цієї пори проходять Шевченківські читання. Адже з історичних джерел відомо, що великий поет в один із квітневих днів під час перебування в Україні гостював у Будищах і саме місцева мальовнича природа надихнула його на написання вірша « Тече вода з-під явора…».

На перше сільське свято поезії Тараса Шевченка приїхали з Києва шановні гості: Людмила Красицька, правнучка поета по сестрі Катерині, президент Всеукраїнського благодійного культурно-наукового фонду Т. Г. Шевченка, поетеса, Петро Зосенко, поет, перекладач, Володимир Щербатюк, доктор історичних наук, професор, Михайло Конончук, кандидат філологічних наук, доцент інституту філології Київського НУ імені Т. Г. Шевченка і Тетяна Конончук, професор Академії адвокатури України, член національної спілки письменників. У такому товаристві відомих людей школярі почувалися трішки ніяково, а старалися тримати «марку» – вірші у їх виконанні звучали щиро, невимушено і задушевно. І цілком заслужили похвалу майстрів красного письменства, а також одержали в нагороду авторські друковані твори.

Людмила Красицька, виступаючи перед будищанами, розповіла про різноманітні літературно-мистецькі конкурси які проводяться в столиці і навколишніх районах, зауваживши, що жителі «глибинки» цим обділені, і таку несправедливість потрібно виправляти. «Ці перші Шевченківські читання започаткують щорічний всерайонний щорічний конкурс читців, на який разом з переможцями в Будище приїжджатимуть поети, письменники, науковці, краєзнавці з Києва і Черкас», – пророче запевнила вона. Цю думку підтримали всі присутні на святі і висловилися за те, щоб клопотати перед районною владою про щорічне проведення Шевченківських читань у Будищах.

Олександр Щербатюк

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x