Ожеледиця: як правильно ходити і… падати

Ожеледиця: як правильно ходити і… падати

Як свідчать статистичні дані, щороку під час ожеледиці падає кожен п’ятий українець і понад 30 % в результаті падінь зазнають травм, з якими змушені звертатися до лікаря. Щоб не поповнювати цих сумних цифр не завадить пригадати як потрібно правильно ходити по слизькому і що робити, якщо уникнути падіння не вдалося.

* Одягайте лише зручне взуття на невисокому каблуці і з рифленою підошвою. Часто жінкам особливо молодого віку здається, що високі та щей тонкі підбори – практично ідеальна заміна лижних палиць. Насправді ж це, майже, гарантований «квиток» до травматолога. Вони не дозволяють нозі повноцінно опиратися на поверхню, застрягають у кризі і призводять до втрати рівноваги.

* Ніколи не бігайте по кризі. Краще пропустити маршрутку, ніж потім кілька тижнів лежати в гіпсі.

* Рухайтеся невеликими кроками, намагаючись пересуватися по узбіччі, де лід не такий накатаний.

* Йдучи на роботу зранку, запам’ятовуйте особливості шляху, щоб легше ним було вертатися в темну пору доби.

* Тримати руки в кишенях під час руху можна дозволити соб лише влітку. Під час падіння їх дужа важко встигнути вийняти з кишень. Вам нічим буде втримати рівновагу, нічим балансувати, а в крайньому випадку – нічим захистити обличчя від удару.

* Не обтяжуйте себе. Важкі торби з довгими ручками зміщують центр важкості, втримати рівновагу так значно важче.

* Човгайте! Наступайте на всю поверхню підошви, розслабивши ноги в колінах.

* З великою обережністю рухайтеь по снігу, який щойно випав – під ним може виявитись усе, що завгодно. Від слизької криги до прикритого гілкою каналізаційного люка.

* Якщо маєте можливість, придбайте спеціальні протиожеледні набійки на взуття. Також можна просто нанести на підошву клей і присипати його піском.

* Якщо відчуваєте, що падаєте, спробуйте швидко присісти. Це допоможе зменшити висоту ппадіння для важливих органів.

* Під час падіння намагайтеся „перетворитися” на кулю: підігніть під себе руки, ноги і голову. Можливо, вам доведеться кілька разів перевернутися, але кістки залишаться цілими.

* Падаючи, відкидайте подалі сумки зі скляними або гострими предметами, які можуть завдати набагато сильніших пошкоджень, ніж крига. Крім того, позбавлення вантажу, може допомогти відновити рівновагу і взагалі уникнути падіння.

* І останнє. Якщо під час або після падіння відчуваєте запаморочення, нудоту, двоїння в очах, зниження слуху і зору, не тягніть із зверненням до травматолога. Нестерпний біль після серйозного забою голови може з’явитися аж на 10-й день. Тоді лікувати наслідки падіння буде значно важче.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x