Черкащани віддають перевагу рідній мові

Черкащани віддають перевагу рідній мові

Такими є підсумки аналітичного огляду «Становище української мови в Україні в 2014-2015 роках», що базується на даних державної статистики, соціології та власних моніторингових досліджень, здійснених волонтерами в усіх регіонах України, яке оприлюднив рух «Простір свободи».

Про це «Нова Доба» дізналася з сайту www.0352.ua, який посилається на Вголос.

На відміну від мешканців західних областей, де українською в побуті спілкуються 96-97 % жителів краю, черкащани більш толерантні і помірковані. Більше половини жителів області вдома спілкуються все ж українською мовою, 25 % нарівні використовують і українську, і російську мови, а 19 – віддають перевагу російській мові в домашніх умовах.

Наші земляки традиційно зайняли позицію «золотої середини», що, мабуть, характерно для центральної області України. Проте, з огляду на те, як часто наша українська схожа на суржик, хотілося б, щоб ми більше спілкувалися рідною мовою, тим самим тренуючись у красномовстві і звільнячи нашу мову від непотребу.
Черкащани віддають перевагу рідній мові

Черкащани віддають перевагу рідній мові
Автори дослідження наголошують, що в рейтингу не враховано показників з окупованих АР Крим та Донбасу, де триває стрімка примусова русифікація, а українську мову витіснено майже з усіх сфер суспільного життя.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x