У Мошнах відкрився музей Шевченка (ВІДЕО)

У Мошнах відкрився музей Шевченка (ВІДЕО)

Сьогодні на Черкащині було відкрито ще одну історичну пам’ятку, пов’язану з ім’ям Кобзаря. У рамках підготовки до визначення 200-ліття з дня народження Тараса Шевченка було відреставровано помешкання міщанина Нагановського, де під час своєї останньої подорожі в Україну в липні 1959 року Тарас Шевченко провів кілька ночей. У врочистому відкритті музейного комплексу, що займає 1 540 м кв., взяв участь очільник області Сергій Тулуб та Віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грщенко. Про це “Нова Доба” дізналася від власного кореспондента.

У Мошнах відкрився музей Шевченка (ВІДЕО)

– Робота над реставрацією музейного комплексу була дуже делікатною та тривалою. Так, лише протягом усього 2012 року науковці працювали над вивченням матеріалів, займалися перекладами наукових праць та проводили численні дослідження. Проте саме завдяки такій ґрунтовній роботі після проведення реставраційних робіт колишнє помешкання Нагановського сьогодні має такий вигляд, який воно мало в середині ХІХ ст. – розповідає директор Черкаського обласного краєзнавчого музею Алла Кушнір. – В експозиції музею збережено унікальні фотографії, тексти спогадів, меблі й інші предмети побуту жителів Мошен у ХІХ ст., що також долучилися до поповнення фонду музею.

У Мошнах відкрився музей Шевченка (ВІДЕО)

Дух того часу передають криниця з погребом та стайні поряд із приміщенням музею, та головне – сама хата. Загалом у хаті 6 кімнат, у 5 з них створено різноманітні експозиції, ще в одній – облаштовано кімнату для співробітників музею. Таким чином черкащани та гості області зможуть зануритися в атмосферу ХІХ ст. та ще глибше пізнати життя Великого Кобзаря, а також тих, хто колись у ній мешкав чи гостював.

Всередині приміщення обладнано непомітну систему опалення, що відтворює атмосферу старовини. Тут відтворено інтер’єр так, як згідно зі спогадами, це було за Шевченка: у спальні стоїть лвжко, поруч з ним – столик. На ньому лежать аркуші паперу, підсвічник.

У Мошнах відкрився музей Шевченка (ВІДЕО)

У музеї створено також цілу галерею краєвидів, які бачив Тарас Шевченко. Одним із не менш унікальних експонатів музею стане карта ХІХ століття, що суттєво відрізняється від сучасної.

Реставрація музею розпочалася ще у жовтні 2013 року за сприяння львівського товариства «Візерунок». Проектно-кошторисну документацію було виготовлено приватним підприємством «Ларо 2010». Автором проекту є архітектор Сергій Туренко. Долучалися до його розробки також фахівці з управління містобудування та архітектури Черкаської облдержадміністрації та управління культури, а також архітектор Лариса Скорик.

У Мошнах відкрився музей Шевченка (ВІДЕО)

Віце-прем\’єр-міністр України Костянтин Грищенко високо оцінив виконану роботу зі створення музейного комплексу та висловив вдячність усім, хто долучився до цієї важливої для усієї Украйни справи.

– Сьогодні нам як ніколи усім потрібно пам’ятати про заповіт Тараса Шевченка, про його заклик любити Україну, бути разом та спільно будувати наше майбутнє, – наголосив Костянтин Грищенко. – Шевченко – це та об’єднуюча постать та духовний лідер, який заклав підвалини і української державності, і української самосвідомості. Ми повинні зробити все можливе, аби гідно пошанувати цю велику людину. І це ми робимо від щирого серця. Я вдячний керівнику Черкаської області Сергію Тулубу, керівникам районів і всім тим, хто долучився до цієї великої справи!

У Мошнах відкрився музей Шевченка (ВІДЕО)

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x