Священик: „Ополонка очищує лише тіло”

Священик: „Ополонка очищує лише тіло”

Ієрей Євгеній Буркацький, настоятель храму Великомучениці Анастасії Узорішительниці розповів власному кореспонденту „Нової Доби”, як і навіщо люди пірнають в ополонку на Водохреще і чи здатний цей обряд очистити тіло від скверни і душу від гріха.

– Саме свято Водохреща і символіка його святкування були встановлені Церквою ще в IV столітті після Різдва Христового у 315-му році, – розповідає отець Євгеній. –Спочатку Богоявлення і Хрещення були двома різними святами. Хрещення символізувало очищення від гріха, яке здійснював Іоанн на ріці Іордан. Богоявлення ж символізувало той час, коли Христос був явлений у всій повноті, як Отець, Син і Дух. Сьогодні ці свята об’єдналися в одне.

Зараз для більшості християн, які не особливо вникають в учення Церкви, Водохреще – це день, коли освячується вода. У чомусь вони, звісно, мають рацію.

Вода для християнина і християнства взагалі має велике значення. Ісус сказав, що всякий, хто не хреститься від води і Духа, той не війде в Царство Небесне. У старовинних текстах ми читаємо, що в день, коли Ісус прийняв водне хрещення, освячується всяке „водоєстєство”. Тобто на Водохреще освячується не лише звичайна проточна воду з відкритих джерел, а фактично будь-яке водне середовище.

Цього дня будь-яка вода має особливу святість і силу. Її не можливо нічим осквернити. У давнину водохрещенською водою окропляли стійла, хліва і навіть туалети.

Особливо це стає зрозумілим тим людям, яким пощастило на Водохреще побувати в Ієрусалимі. Цього дня відбувається одне з чудес, яке по силі і видовищності може зрівнятися зі Сходженням Благодатного вогню в храмі Гробу Господнього. Цього дня патріарх опускає в Іордан крест, і річка починає текти в зворотній бік. Причому тече так швидко, що здається, немов її вода кипить.

Люди купаються в цій воді (в кінці січня в Ізраїлі досить тепло) і зцілюються від хвороб. Можливо, саме звідси і пішов звичай на Русі купатися на Водохреще в ополонці. Я знаю багато випадків, коли водохрещенська вода наших річок зцілювала людей і позбавляла давніх хвороб. Для цього занурюватися в воду треба з вірою, поклонінням і розумінням того, що зцілює не вода, а Господь через воду. Якщо ж людина стрибає в ополонку, сам не розуміючи, що і навіщо вона робить, особливої користі від цього не буде. Щоправда, Бог милостивий і навіть в такому випадку може явити Своє милосердя, принаймні, я не знаю жодної людини, якій би зашкодило купання на водохреще в ополонці.

Тільки не треба забувати, що вода, навіть освячена, може впливати лише на тіло. Від гріха очищає лише покаяння перед Господом. Тож, якщо ви хочете не лише помитися і отримати заряд бадьорості, а й очистити душу від скверни, до Водохреща потрібно готуватися. Потрібно напередодні прийти в храм на літургію, сповідатися, причаститися, пройти чин освячення води, принести її додому, попити самому, дати всім домочадцям і окропити своє житло з підходящою молитвою, наприклад, „Да воскреснет Бог”. А якщо після цього ви захочете скупатися в ополонці, можна зробити й це. А можна і не робити.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x