В області планують набрати близько 700 військових за контрактом

В області планують набрати близько 700 військових за контрактом

Не кількістю, а якістю. На Черкащині планують набрати близько 700 осіб на військову службу за контрактом до Збройних сил України. На цьому сьогодні під час прес-конференції наголосив обласний військовий комісар Євген Курбет. Він додав, що, окрім пожвавленого набору громадян до лав ЗСУ на контрактній основі, в новому році планується проведення низки заходів у сфері національної безпеки і оборони, а також започаткування реформи військових комісаріатів. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі ОДА.
У Збройних силах України вирішили розпочати заплановані цього року реформи з покращення соціальних стандартів військовослужбовців. Тож цього місяця всі бійці отримали підвищене грошове забезпечення. Для простих солдатів розмір виплат відтепер становить від 7 тисяч гривень, для сержантів – до 8,5 тисяч гривень, офіцерів залежно від посади – 10-12 тисяч гривень, командирів бригад – до 16 тисяч гривень. Як зауважив Євген Курбет, грошове забезпечення збільшується відповідно до вислуги років, військово-облікової спеціальності, військового звання. Також, за його словами, змінюється порядок нарахування так званих бойових коштів. Відтепер в умовах затишшя всі військовослужбовці не залежно від звання отримуватимуть більше 4 тисяч гривень бойових. Якщо ж буде загострення ситуації, цю суму збільшать до 7 тисяч гривень.

Нині в Україні стоїть питання про якісну складову у відборі військовослужбовців, що можливо здійснити завдяки набору на службу за контрактом, наголосив обласний військовий комісар.
– Для нашої області ми маємо відібрати майже 700 осіб на військову службу за контрактом, – говорить Євген Курбет. – Потреби щодо відбору будуть доведені до військових частин і військових комісаріатів. Військові частини мають відібрати кращих бійців, яких призвали на службу під час четвертої хвилі мобілізації і які передбачені до звільнення у квітні-травні. У свою чергу військові комісаріати мають відібрати кандидатів на контрактну службу з цивільної молоді або з військовослужбовців запасу.
За його словами, всіх, хто фахово не готові до несення служби в лавах Збройних сил, направляють до навчальних центрів або на військові полігони. Для офіцерів запасу передбачені курси перепідготовки офіцерського складу, які можна прослухати при внз або на військових кафедрах цивільних навчальних закладів. Крім того, військовослужбовцям, які призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період, у разі їх прийняття на військову службу за контрактом, виплачується одноразова грошова допомога. Для рядових військовослужбовців вона становить 11 024 грн., для сержантського і старшинського складу – 12 402 грн., а для офіцерів – 13 780 грн.

Цього ж року в Україні розпочнуть впроваджувати реформу військових комісаріатів. Першопрохідцем стане Чернігівщина. Саме тут у другому півріччі розпочнуть випробовування запланованої реформи, після якого будуть відпрацьовані нові штати, уточнені деякі завдання, зроблені нові документи щодо діяльності військових комісаріатів.
– Головний напрямок, на який зорієнтували військові комісаріати, окрім здійснення планової роботи з проведення призову чи відбору на контрактну службу, це надання правового та соціального захисту військовослужбовцям та членам родин призваних військовозобов’язаних, – відзначив обласний військовий комісар. – На Черкащині минулого року ми сформували в районах ще 5 військових комісаріатів, які були скорочені у минулі роки. Тож зараз на території області функціонує 20 війкових комісаріатів у кожному районі.

Торік у Міністерстві оборони України анонсували створення Єдиного реєстру військовзобов’язаних – цифрової бази даних про призовників, військовозобов’язаних солдатів та сержантів, офіцерів, а також військових офіцерів, доступ до якої матиме обмежена кількість осіб. Вона працюватиме спільно з міграційною службою, прикордонною службою, комітетом виборців, щоб всі дані, які стосуються громадянина, були загальнодержавними. На початок року в міністерстві вже відпрацювали відповідні проекти змін до деяких законодавчих актів, закупили обладнання, яке з наступного тижня отримають райони Черкаської області для створення автоматизованого робочого місця, зазначив Євген Курбет.

– У законодавство внесли низку змін пов’язаних з відновленням на військовому обліку людей старшого віку. Раніше солдати перебували на обліку до 40 років, сержанти – до 45 років, офіцери відповідно до звання і молодші офіцери до 55 р, старші офіцери – до 60 років. Нині ж цей вік для всіх збільшили до 60 років. Тож виникла необхідність оновлення списків, – пояснив Євген Олександрович. – Зараз ми запрошуємо черкащан на медогляд, щоб визначити ступінь придатності до військової служби і за необхідності відновимо або знімемо з обліку.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x