На Канівщині всихає 40-літній сосновий ліс

На Канівщині всихає 40-літній сосновий ліс

Поблизу села Прохорівка всихає сосновий ліс. Ця ділянка знаходиться у Прохорівському лісництві Золотоніського лісгоспу, квартал 47 (Канівський район). Про це «Новій Добі» повідомили в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Чотири роки тому ці насадження (близько 15 гектарів) перебували в осередку активізації соснового шовкопряда. В результаті, вражений шкідником ліс був ослаблений. Оскільки ділянка знаходиться в бідних умовах зростання, додалися й несприятливі кліматичні фактори – спекотні посушливі літні періоди, вологодефіцит, нестабільні зими. Все це посприяло тому, що всихання сорокарічних сосен набуло катастрофічних масштабів.

– Протягом попередніх років тут здійснювалися санітарні вибіркові рубки, – пояснює директор Золотоніського лісгоспу Микола Бас. – Проте зараз такі заходи вже не допоможуть. Більша частина насадження вже всохла або ж на стадії всихання. Тому необхідно звільнити ділянку і висадити на ній нові продуктивні насадження. Будемо запрошувати комісію, яка проведе лісопатологічне обстеження і дасть дозвіл на вирубку.

Нагадаємо, що всі суцільні санітарні рубки здійснюються після обстеження ділянок комісією у складі фахівців Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Київлісозахист», спеціалістів управління та лісгоспу, відповідно до «Санітарних правил в лісах України». Комісія встановлює: якщо повнота життєздатних дерев нижча за критичну, тоді вибіркова санітарна рубка є недоцільною. В такому випадку призначається суцільна санітарна рубка.

Оскільки насадження знаходиться на віддалі трьох кілометрів від села Прохорівка, лісівники передбачають стурбованість громадськості на процес вирубки лісу. Тому запрошують усіх бажаючих особисто пересвідчитися в тому, що всохлий сосновий ліс потребує кардинальних заходів, бо вже не виконує своїх основних функцій, а є осередком для шкідників і хвороб.

Днями разом з лісівниками ділянку обстежили представники громадських організацій «Правий сектор» та «Автомайдан Черкащини», сільський голова Прохорівки, журналісти.

Суцільні санітарні рубки в кварталі 47 будуть здійснюватися поступово. Цієї весни заплановано провести рубку на загальній площі 1,5-2 гектари, там, де стан насадження найбільш критичний.

На всіх зрубах, після підготовки грунту, внесення гербіцидів, будуть створені нові соснові насадження із застосуванням сучасних вологонакопичувачів. Загалом цієї весни у Золотоніському лісгоспі буде створено 60 гектарів лісових культур.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x