Де найкраще зберігати свіжі овочі

Де найкраще зберігати свіжі овочі

Початок літа характерний тим, що і на городі, й на прилавках ринків області з’являється багато найрізноманітнішої городини. Свіженький салат, цибуля, огірки – не лише смачні, але й надзвичайно корисні для спраглого за вітамінами організму. Нині кожен намагається пригадати спосіб якомога безпечнішого зберігання молодих овочів і зелені. Та яким би бережливим до вітамінів та корисних мікроелементів не було заморожування, висушування чи інші способи заготівлі, жоден із них не зрівняється зі свіжістю продуктів. Саме тому кожній господині варто знати, як саме можна довше зберегти свіжими найперші дари літа.

Молодий часник найкраще зберігається свіжим, якщо його почистити і скласти в скляну банку. Банку ж щільно закрити і поставити в холодильник.

Корені селери, хрону, петрушки зберігають в ящику з сухим піском. Можна викладати і в кілька рядів, але між коренями має бути шар піску.

Зелень петрушки та кропу буде свіжою протягом тижня, якщо покласти її в емальовану каструлю, що щільно закривається. Щоб зберегти в такому стані листя салата, його слід занурити у воду.

Огірки для тривалого зберігання обривають так, щоб у них залишалися довгі «хвостики». Обирають великі, правильної форми плоди без плям і пошкоджень. Овочі миють у холодній воді, а потім ретельно витирають сухою серветкою. Якщо потрібно зберегти огірки свіжими протягом тривалого часу, змастіть їх яєчним білком і просушіть у тіні на відкритому повітрі. Готові продукти підвішують у холодному сухому підвалі.

Середні молоді плоди кабачка можуть зберігатися протягом 15 – 20 діб за температури 4 – 6 °С і вологості 85 – 90%. До 30 діб можна зберегти ці плоди, якщо покласти їх у поліетиленовий пакет із пробитими в ньому невеличкими отворами або в емальованій каструлі з трохи відкритою кришкою. Зрілі плоди (цуккіні) досить гарно зберігаються протягом півроку, якщо, зриваючи, не пошкодити їх і залишити велику плодоніжку. Зберігати їх треба в темному сухому місці: погребі або навіть у кухонній шафі чи під ліжком.

Помідори, які збираєтеся відкласти на зберігання, збирайте лише в суху погоду. Плоди сортують і викладають у 1-2 ряди в невеликі ящики (або на полиці) плодоніжками вгору. Зелені та молочної зрілості помідори зберігають при температурі 10 – 12 °С, з відносною вологістю 80 – 85 %. У таких умовах плоди можуть зберігатися кілька місяців. Бурі плоди зберігають при температурі 4-6°С і вологості 90%.

Рожевим і червоним потрібна температура від 0 до 2 °С. Зберігаються вони не довше місяця. Помідори будь-якої стиглості пролежать довше, якщо покласти їх у ящики з дрібною стружкою.

Моркву, зібрану в теплу й суху погоду, просушують у тіні, сортують за розмірами і обрізають гичку на висоті не менше 1 см. Складають у тіні, де коренеплоди поступово охолоняють протягом вечора й ночі. Наступного дня дуже рано моркву переносять у погріб. Якщо коренеплодів багато, для кращого зберігання їх складають у ящики рядами, кожен із яких пересипають 3-сантиметровим шаром вологого піску. Зверху ящик засипають теж вологим піском.

Невелику кількість молодої картоплі зберігають у холодильнику. Якщо купили чи викопали більше, ніж достатньо, складіть продукт у паперовий пакет, накрийте зверху щільним темним матеріалом і винесіть у сухе й бажано прохолодне місце.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x