Що приваблює і що відлякує інвесторів на Черкащині – розповіли на Інвестфорумі

Що приваблює і що відлякує інвесторів на Черкащині – розповіли на Інвестфорумі

Наскільки реально привабливою є Черкащина для інвесторів на запитання журналістів відповів президент Української Бізнес Асоціації Володимир Чеповий. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Він акцентував, що у 2015 році команда Асоціації об`їздила 17 регіонів країни. І лише у Черкаському регіоні відчула якусь «первинну» співпрацю та розуміння.

Що приваблює і що відлякує інвесторів на Черкащині – розповіли на Інвестфорумі – Ми тоді запитали керівництво Черкаської області, наскільки серйозною є їхня зацікавленість у співпраці з нами в залучені бізнес-інвестицій, – розповів Володимир Чеповий. – Ми запропонували розробити програму та спробувати її розвивати протягом кількох років, аби підготувати відповідне підгрунтя. Ми відчули, що команда ОДА є відкритою до співпраці. Рік тому відбувся перший інвестиційний форум, який став лише початком та стартом розмови про інвестування Черкащини. Інвестори нам порадили зробити певні кроки. За цей рік ми разом з командами бізнесменів Черкаського регіону, (бо у вас є чимало справжніх господарників, які добре розуміють необхідність змін у бізнесовому просторі), побували у Брюселі, Лондоні та інших країнах, та дещо напрацювали. Результат вилився у створені нової конструкції (Агенції регіонального розвитку). Співзасновником її виступить влада та бізнес-асоціації, ОСПП, ЧНУ, громадські організації тощо. Це буде суто відкритий майданчик. Надалі ми маємо прозоро набрати команду в цю Агенцію. Її допоможуть навчити необхідним знанням європейські партнери. Власне, бізнес вже зібрав кошти на реалізацію проекту. Після навчання команду буде залучено до написання бізнес-проектів спеціально для черкаського регіону. Після чого європейці почнуть їхнє безпосереднє фінансування. Головне те, що ми точно знаємо, навіщо ми об`єднуємо свої зусилля. Бо бізнесмени наразі вже ініціюють навіть інфраструктурні зміни у тих ж Черкасах, де є певні проблеми, наприклад, із дорогами.

Представники компаній, які вже почали реалізовувати свої проекти на Черкащині, зазначають, що незабаром стане реальністю замінити китайські товари на вітчизняну продукцію. Вони також не мають нарікань до ставлення черкаської влади до інвесторів. Про це під час дискусійних обговорень на форумі відверто та яскраво говорив президент холдингу «Сатурн» Олександр Громико.

– 5 років тому ми побудували завод пральних машин та залучили інвестиції з Китаю, – говорить він. – Сьогодні ми вже запустили повноцінне виробництво побутової техніки на кількох українських промислових майданчиках. А на наступні 5 років ми ставимо собі завдання замінити 80% продукції, яка виробляється та постачається з Китаю.

Олександр Громико вважає Черкащину інвестиційно привабливою з огляду на дешеву робочу силу та доступний вихід на європейський ринок. На його думку, негативом є недобросовісна конкуренція та тіньова економіка, яка, на жаль, зовсім не сприяє нормальному інвестиційному клімату.

Поважне зібрання у форматі дискусії розглянуло також механізми та джерела фінансування проектів регіонального розвитку. Своїми думками щодо цього поділились провідний банкір програми фінансування малих та середніх підприємств України Європейського банку Реконструкції та розвитку Владислав Носик, заступник керуючого філією «Укрексімбанк» Максим Коханівський та начальник Черкаського регіонального управління АТ «УкрСиббанк» Володимир Середа.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x