Броколі додасть сили та зміцнить весь організм

Броколі додасть сили та зміцнить весь організм

Капусту броколі зараховують до підвиду цвітної капусти. Це теж однорічна рослина, їдять ті самі її частини, проте капуста броколі смачніша і поживніша, ніж цвітна.

У ній більше вітамінів: А, Е, С, групи В, РР; мінералів: кальцію, калію, заліза, фосфору, натрію, магнію, марганцю, міді, йоду, бору, хрому; білків і вуглеводів; є каротин, якого немає в цвітній капусті. Броколі містить вітамін С, тому вона має виражені антиоксидантні властивості.

Білкова підзарядка
Броколі дуже поживна: білка в ній більше, ніж у будь-якому іншому виді капусти. У свою чергу, цей білок багатий безліччю корисних амінокислот, які підтримують в нормі роботу всього організму і перешкоджають розвитку багатьох захворювань, зокрема, атеросклерозу.
За поживними властивостями білок броколі може зрівнятися з тваринним білком, наприклад, яловичини, або з білками курячих яєць. Серед рослин з нею могли б зрівнятися спаржа, картопля, солодка кукурудза або шпинат, проте в них білків значно менше.

Цілющі властивості
Лікувальні властивості броколі обумовлені високим умістом в ній активних речовин. Так, калій виводить з організму зайву воду і солі; кальцій і фосфор нормалізують стан кісткової і мозкової тканин; мідь, кобальт і залізо покращують процес кровотворення і підтримують міцність тканин – можливо, тому броколі здатна запобігати утворенню целюліту; йод підтримує функцію щитовидної залози.
За кількістю каротину броколі поступається лише моркві. А ще в ній міститься цинк, який разом з вітамінами С і Е захищає організм від вільних радикалів. Клітковина і харчові волокна, якими багата броколі, активно виводять з кишечника токсини і шлаки. Завдяки вітамінам групи В, броколі позитивно діє на нервову систему людини, а фітонциди, які в ній містяться, не дозволяють хвороботворним бактеріям і грибкам розмножуватися.
Регулярне вживання броколі запобігає розвитку атеросклерозу, покращує роботу серця, відстрочує старіння організму.

Лікувальний раціон
Броколі ефективна при лікуванні катаракти, і медики рекомендують використовувати її, як частину відновлювальної дієти після операції на очах.
Їсти цей овоч частіше радять людям, які ослабли від інфекційних захворювань, у яких хвора печінка, виразка шлунка, дисбактеріоз, метеоризм.
Броколі покращує апетит і травлення, стимулює виділення жовчі; сприяє нормалізації процесів відновлення і росту; позитивно діє на стан шкіри; попереджає розвиток і виникнення інсультів, інфарктів і навіть раку.

Як готувати
Якщо говорити про приготування страв із броколі, то найкраще буде вживати її в сирому вигляді – у салатах. Так можна готувати молоду капусту, однак, якщо вам не рекомендовані сирі овочі або капуста уже більш зріла, готуйте на пару – це збереже майже всі корисні речовини.
Готувати броколі треба не більше 5-6 хвилин. Можна так само швидко відварювати її або обсмажувати. Якщо готувати броколі довше, то в ній залишиться мало корисного.
Цей овоч додають у салати, супи, овочеві запіканки. Багатьом здається, що броколі за смаком близька до цвітної капусти, проте це залежить від індивідуального смакового сприйняття людини. Смак броколі більш насичений і пряний, тому страви з неї стають більш пікантними. У тих рецептах, де вказана цвітна капуста, можна сміливо замінювати її на броколі – буде і смачніше, і корисніше.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x