Капусту броколі зараховують до підвиду цвітної капусти. Це теж однорічна рослина, їдять ті самі її частини, проте капуста броколі смачніша і поживніша, ніж цвітна.
У ній більше вітамінів: А, Е, С, групи В, РР; мінералів: кальцію, калію, заліза, фосфору, натрію, магнію, марганцю, міді, йоду, бору, хрому; білків і вуглеводів; є каротин, якого немає в цвітній капусті. Броколі містить вітамін С, тому вона має виражені антиоксидантні властивості.
Білкова підзарядка
Броколі дуже поживна: білка в ній більше, ніж у будь-якому іншому виді капусти. У свою чергу, цей білок багатий безліччю корисних амінокислот, які підтримують в нормі роботу всього організму і перешкоджають розвитку багатьох захворювань, зокрема, атеросклерозу.
За поживними властивостями білок броколі може зрівнятися з тваринним білком, наприклад, яловичини, або з білками курячих яєць. Серед рослин з нею могли б зрівнятися спаржа, картопля, солодка кукурудза або шпинат, проте в них білків значно менше.
Цілющі властивості
Лікувальні властивості броколі обумовлені високим умістом в ній активних речовин. Так, калій виводить з організму зайву воду і солі; кальцій і фосфор нормалізують стан кісткової і мозкової тканин; мідь, кобальт і залізо покращують процес кровотворення і підтримують міцність тканин – можливо, тому броколі здатна запобігати утворенню целюліту; йод підтримує функцію щитовидної залози.
За кількістю каротину броколі поступається лише моркві. А ще в ній міститься цинк, який разом з вітамінами С і Е захищає організм від вільних радикалів. Клітковина і харчові волокна, якими багата броколі, активно виводять з кишечника токсини і шлаки. Завдяки вітамінам групи В, броколі позитивно діє на нервову систему людини, а фітонциди, які в ній містяться, не дозволяють хвороботворним бактеріям і грибкам розмножуватися.
Регулярне вживання броколі запобігає розвитку атеросклерозу, покращує роботу серця, відстрочує старіння організму.
Лікувальний раціон
Броколі ефективна при лікуванні катаракти, і медики рекомендують використовувати її, як частину відновлювальної дієти після операції на очах.
Їсти цей овоч частіше радять людям, які ослабли від інфекційних захворювань, у яких хвора печінка, виразка шлунка, дисбактеріоз, метеоризм.
Броколі покращує апетит і травлення, стимулює виділення жовчі; сприяє нормалізації процесів відновлення і росту; позитивно діє на стан шкіри; попереджає розвиток і виникнення інсультів, інфарктів і навіть раку.
Як готувати
Якщо говорити про приготування страв із броколі, то найкраще буде вживати її в сирому вигляді – у салатах. Так можна готувати молоду капусту, однак, якщо вам не рекомендовані сирі овочі або капуста уже більш зріла, готуйте на пару – це збереже майже всі корисні речовини.
Готувати броколі треба не більше 5-6 хвилин. Можна так само швидко відварювати її або обсмажувати. Якщо готувати броколі довше, то в ній залишиться мало корисного.
Цей овоч додають у салати, супи, овочеві запіканки. Багатьом здається, що броколі за смаком близька до цвітної капусти, проте це залежить від індивідуального смакового сприйняття людини. Смак броколі більш насичений і пряний, тому страви з неї стають більш пікантними. У тих рецептах, де вказана цвітна капуста, можна сміливо замінювати її на броколі – буде і смачніше, і корисніше.