Вимоги бюджетного законодавства міські депутати виконали

Вимоги бюджетного законодавства міські депутати виконали

Та чи дійсно було проголосовано проект бюджету на наступний 2017 рік?

Черкаси майже безпроблемно підійшли до ухвалення міського бюджету. Як відомо, проект головного фінансового документу у майже 2,4 млрд грн. було завчасно (з 21 листопада) розміщено на офіційному веб-сайті міської ради саме з метою ознайомлення з ним якомога більшої кількості людей. Однак саме голосування вийшло з казусом. Врешті, ще до обідньої перерви бюджет начебто було підтримано мінімальною кількістю голосів – 22 депутатські голосів. Не голосували за бюджет лише опозиційні фракції. Але вже як обранці почали розходитись на обідню перерву, з’ясувалось що депутат Бінусов, який у списку поіменного голосування начебто голосував „за“, насправді утримався.

Міському голові Анатолію Бондаренку довелося навіть скликати у себе погоджувальну комісію з числа голів депутатських фракцій, аби визначитись із питанням легітимності голосування за проект бюджету. Між іншим, міська рада, зважаючи на бюджетне законодавство мала б прийняти майбутній бюджет до 25 грудня. Тут Черкаси до сьогодні пасли задніх, адже 6 обласних центрів України вже ухвалили свої фінансові документи.

Особливості проекту міського бюджету-2017
– На превеликий жаль, держава знову перекладає на місцеві бюджети додаткові повноваження без компенсаторів, – зауважила директор департаменту фінансової політики Наталія Джуган. – Черкаси минулого року підставили плече державі і здійснювали за власний кошт і пільгові перевезення, підтримували професійно-технічну освіту, взяли на себе частково погашення різниці у тарифах. А це 200 тис. грн. Між іншим, освітня субвенція враховує лише заробітну плату педагогічному персоналу. А технічний персонал буде утримуватись виключно за кошти міської скарбниці. Я думаю, що таке неприпустимо, бо абсолютно негативно вплине на процес децентралізації. Однак, не зважаючи на це ми врахували у проекті бюджету майбутнє підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 грн по всім бюджетним установам міста та комунальним закладам. До проведення бюджетних слухань ми мали дефіцит з заробітної плати по медичній галузі майже 70 млн. грн. і 15 млн. грн. по галузі освіти. Коли ми розклали, зробивши порівняльний аналіз, ми побачили, що і в закладах освіти, і в закладах охорони здоров’я можна провести заходи з оптимізації, які не вплинуть на якість надання послуг, але оптимізують видатки на утримання цих галузей. Якщо освітяни проведуть заходи з оптимізації на 43 млн. грн., та 20 млн. грн. галузь охорони здоров’я , то ми зможемо констатувати, що у нашому бюджеті заробітна плата буде врахована на 100%.

– Ми бачимо, що це можна зробити, без погіршення надання послуг для громади, – прокоментувала заходи з оптимізації видатків Наталія Джуган.

241 млн грн буде скеровано в бюджет розвитку, але сьогодні він не був прописаний, тільки враховано 10 млн грн на Громадський бюджет і НЕФКО. Все інше ми закумулювали в Департаменті економіки під наступне затвердження плану соціально-економічного розвитку. Потім ми будемо знати, на що саме ці кошти будуть направлені. Окрім того, у міському бюджеті передбачені кошти на пільгові перевезення. Більше 30 млн грн передбачено для безбиткової діяльності тролейбусного управління. Також передбачені видатки і на ПТУ. Окрім того, в міському бюджеті заплановано 75 млн грн гарантії на випадок, якщо комунальні підприємства Теплокомуненерго та Черкасиводоканал не впораються зі своїми розрахунками по зовнішнім запозиченням перед ЄБРР та Світовим банком.

Наталя Джуган розповіла також, що доволі амбітні плани черкаська влада бере на себе по доходній частині — тут, за її словами,Черкаси показують б найбільше зростання доходів у порівняні з іншими містами України. Вона вважає, що дохідна частина спланована абсолютно логічно і якихось застережень щодо неї на сьогоднішній момент не має.

– Можливо, держава забере у нас кошти від акцизу з продажу палива, – акцентує увагу Наталя Володимирівна. – такі ризики у нас виникають. Тому ми плануємо динаміку зростання доходів, але не маємо впевненості , що будуть прийняті відповідні зміни у законодавстві.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x