Двоє учасників АТО отримали «пільгові» кредити на житло

Двоє учасників АТО отримали «пільгові» кредити на житло

На Черкащині перебуває на обліку майже 7 тисяч учасників АТО, яким встановлено статус учасника бойових дій та 208 осіб, які мають статус інваліда війни. Про пільги, які отримують нині АТОвці, ситуацію із обіцяною державою землею, житлом та оздоровленням журналістам розповів керівник обласного центру допомоги АТОвцям Олександр Тимошенко.

– Однією з основних цьогорічних новацій стала передача повноважень щодо вибору закладів для оздоровлення та відпочинку АТОвців на місця. Бо минулоріч траплялися такі випадки, що після відпочинку кількох військових у одному із санаторіїв, інші почали масово писати заяви про відмову. В санаторії були такі умови, що не те що про оздоровлення, навіть про відпочинок не йшлося. Тепер же ми на місці можемо обрати, з якими оздоровчими закладами заключати угоди, а з якими – ні, – коментує Олександр Тимошенко.

За його словами, 223 бійці пройшли психологічну реабілітацію у 13-ти оздоровчих закладах України. Розподілено ще 146 санаторно-курортних путівки, що складає 42% від потреби.

АТОвці в Умані і Смілі отримали кредити на житло

Черкаським «ноу-хау» називає Олександр Тимошенко обласну програму «Забезпечення учасників АТО та членів їх сімей житлом у 2015-2020 роках». Завдяки програмі уже двоє АТОвців отримали пільгові 3% державні кредити на житло. Щоправда, програма запрацювала, на жаль, лише в трьох містах області (Умань, Сміла та Городище), де міські ради погодилися виділити гроші з бюджету на співфінансування.
– За умовами цього кредиту учасник АТО може вибрати житло на первинному або вторинному ринку і взяти його в кредит. Відсоткова ставка – 3%. При народженні дитини кредит стає безпроцентним. 20% від тіла кредиту виплачується державою як безповоротна фінансова допомога. 2 сім’ї (в обох по 2 дітей) уже живуть у власних квартирах і планують виплатити кредит не за 30, як за умовами, а за 10 років, – коментує Олександр Тимошенко. – Проте, щоб таку можливість мали й АТОвці в інших районах, необхідно, щоб міські ради теж пішли нам назустріч.

За словами Тимошенка, у 2016-му на безповортну фінасову допомогу на житло АТОвцям пішло понад 2 мільйони 789 тисяч гривень. Серед них – 1 мільйон 941 тисяча з обласного бюджету, більше 411 тисяч з бюджету міста Умані та понад 436 тисяч з бюджету м. Сміла.

Наступного року на житло АТОвцям витратять понад 5 мільйонів
Наступного року планується забезпечити житлом ще 12 сімей загиблих військовослужбовців, а також інвалідів І-ІІ групи, які проходили службу АТО.

Для цих потреб з державного бюджету було виділено понад 5 мільйонів гривень.

Ірина Семенова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x