Черкаські гімназисти готуються до обласних змагань із робототехніки

Черкаські гімназисти готуються до обласних змагань із робототехніки

У Черкаській гімназії ім. О. М. Луцика №9 діти навчаються конструювати і програмувати робототехніку. Свй проект, який команда закладу готує до обласного чемпіонату, сьогодні презентували юні винахідники.

Черкаські гімназисти готуються до обласних змагань із робототехніки Для участі у змаганнях дітям не вистачало головного – обладнання. Нещодавно проблему вирішили. Так, заклад уже отримав першого робота та спеціальну карту для гри. На черзі – ще 19 роботів. Робототехніку придбали за рахунок міського та обласного бюджетів відповідно до програми соціально-економічного розвитку. Скоро у школі обладнають кабінет робототехніки, де діти зможуть не лише готуватися до щорічних ігор, але й влаштовувати власні батли, спаринги, займатися розробками.

Команда школи-гімназії №9 «Kyborgs.ua», до якої увійшли переважно учні середніх класів, зараз активно готується до обласних змагань, які відбудуться 28 січня. Так, тема цьогорічної гри «FIRST LEGO LEAGUE» – «Пліч-о-пліч з тваринами».
– У тому році учасники шукали вирішення проблем, пов’язаних зі сміттям. У цьому році темою є взаємодія з тваринами. Наше завдання – як тренерів, так і дітей – знайти проблему і вирішити її. Щоб прийняти участь у грі «First Lego», ми маємо сконструювати робота, написати програму його дій. Він має, рухаючись цим полем, за 3 хвилини виконати відповідні місії, – пояснює Андрій Стецюк вчитель історії, тренер із робототехніки.

Поки що юні винахідники «не розкривають усіх карт», розповідаючи про свої розробки. Однак наголошують, що, готуючись, ретельно консультувалися з фахівцями.
– На минулому тижні ми зустрілися з директором Черкаського зоопарку Євгенієм Ваном. Він нам подав багато ідей. Нас зацікавила проблема вимирання хребетних тварин, – розповідає восьмикласниця Анна Компанієць, учасниця команди.
Черкаські гімназисти готуються до обласних змагань із робототехніки
За словами педагогів, під час занять дітям прививаються цінності командної роботи, зміцнюється логічне і проектне мислення,розвивається дрібна моторика, що корисно для загального розумового розвитку. Вихованці гуртка зможуть реалізувати себе у широкому спектрі професій: це і програмна інженерія, класична інженерія, програмування.

Тренер проекту Микола Цимбал розповів, що до команди увійшли діти, які протягом навчального року добре зарекомендували себе у певних сферах (олімпіади з математики, історичні дебати, екологічні проекти). Тобто, діти із зацікавленням працюють над тим, щоб знати більше. За його словами, дітей на заняттях мотивує можливість одразу бачити результати своєї роботи: «коли дитина виконала якусь роботу – натиснувши на кнопку, вона бачить дію машини, яку вона створила. Тобто, одразу бачить результат».

Презентацію проекту відвідали і міські чиновники, які побажали юним винахідникам успіху.
– Зичу школі перемог у конкурсах. Бажаю, щоб школа поповнювалася новими технологіями і щоб ви допомагали нам, старшим, у них розбиратися, – зазначив Ігор Коломоєць, заступник міського голови Черкас.

Депутат міської ради Ігор Кривошеєв вважає робототехніку необхідним і перспективним напрямком у освіті. Він розповів, що чиновники вирішили підтримати черкаських робототехніків після того, як спостерігали за роботою аналогічного гуртка в Золотоноші. За його словами, побачене захоплює:
– Командна робота об’єднує і допомагає досягти бажаного результату. У одного, наприклад, здібності до техніки, другий – хороший конструктор, третій може виконувати функцію логіста, програміста.

У школі планують долучити до занять інших учнів, зацікавлених у робототехніці, щоб створити нові команди. Згодом у закладі будуть організовувати власні чемпіонати і спаринги.

Олеся Безпалова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x