Якщо у вас геморой: харчування, одяг та фізкультура

Якщо у вас геморой: харчування, одяг та фізкультура

Це часта проблема як серед чоловіків, так і серед жінок. Однак багатьом соромно іти з інтимною проблемою до лікаря. Наголошуємо: існує один надійний спосіб позбутися геморою – довірити лікування професійному лікареві. Геморой – це варикозне розширення венозних сплетінь, розташованих у задньому проході, що виникає внаслідок скупчення і застою в них крові. Захворювання може протікати у трьох різних формах: медики розрізняють внутрішній, зовнішній і комбінований геморой. Усі три форми потребують швидкої діагностики і лікування, щоб не допустити загострень і ускладнень. Основні симптоми «незручної» недуги – біль і печіння у задньому проході, проблеми з дефекацією, кровотеча. Для тих, хто бореться з гемороєм, пропонуємо деякі поради щодо того, як покращити своє самопочуття і пришвидшити одужання.

Що можна їсти?
Каші: перлова, вівсяна, гречана, ячмінна. Хліб з борошна грубих сортів і висівковий, злегка підсохлий. Кисломолочні продукти. Макарони у раціоні слід звести до мінімуму і вживати вироби тільки з твердих сортів зерна. Овочі – будь-які, перевагу надавайте буряку, кабачкам, моркві, броколі, цвітній капусті, огіркам і помідорам, як свіжі, так і приготовлені (на пару, тушковані, запечені). Корисна морська капуста – у вигляді салатів і гарнірів до страв. Фрукти, обов’язково стиглі: яблука, абрикоси, банани, цитрусові, сливи, а також сухофрукти (курага, родзинки, чорнослив). М’ясні та рибні вироби допустимо, але не жирні і приготовлені дієтичним способом.
Рослинні олії дуже корисні, особливо оливкова і лляна.
Напої – морси, соки з темних ягід і неміцний чай. Чиста питна вода – пийте активно протягом дня і обов’язково вранці натщесерце випивайте одну склянку.

Заборонені харчі
Харчові обмеження не є категоричною забороною, та все ж деякі продукти краще виключити з раціону, особливо в період загострення хвороби. Перш за все відмовтеся від жирного та гострого, смаженого, маринованого. Свіжий білий хліб, кондитерські вироби з кремом, вершками, шоколадом, какао, кисіль, міцний чай або кава, алкоголь – ці продукти ускладнять випорожнення в туалеті і створять додаткове навантаження на хворе місце. Менше їжте також білокачанної капусти, бобових, редису, ріпи – ці овочі провокують гнильні процеси в кишечнику і призводять до підвищеного бродіння у ШКТ.
Від картоплі, рису, манної каші теж краще тимчасово утриматися – вони ускладнюють дефекацію.

Фізкультура – друг чи ворог?
Однією з причини геморою вважається малорухливий спосіб життя. Тому фізична активність – хороший спосіб профілактики геморою. Якщо ви вже опинилися на стадії захворювання, то більше ходіть пішки, займайтеся фізкультурою, однак урахуйте деякі перестороги. Заборонені ті вправи, у яких доводиться піднімати тяжкості.
Уникати їзди на велосипеді, мотоциклі, кінна їзда теж заборонена.
Відвідувати тренування з верхової їзди так само заборонено. Адже від цього можуть розширитися гемороїдальні вузли.
Слід уникати вправ, які будуть навантажувати м’язи живота. До них відносяться скручування, підняття ніг, вправи на прес.
Під час лікування не слід тренуватися на межі сил. Не «надривайтеся» і не збільшуйте різко навантаження.

Що одягати?
Людям, які страждають від геморою, краще носити вільний одяг, який не буде перекривати кровообіг у тазі. Відмовтеся від тісної білизни або штанів, не затягуйте надто сильно пояс. Прослідкуйте також, щоб білизна була виготовлена з натуральних матеріалів. Синтетика погано вбирає вологу, що може призвести до розмноження хвороботворних бактерій і, як результату, запалення.

Реклама

4 3 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x