Березень прогнозують теплим і з опадами

Березень прогнозують теплим і з опадами

Березень – місяць переходу до весни. У формуванні погоди збільшується роль радіаційного фактору і зі сходом снігового покриву посилюється вплив підстильної поверхні. Характерним для березня є збільшення тривалості дня. Тривалість сонячного сяйва зростає в порівнянні з лютим удвічі (117 годин проти 67 годин) і навіть найменша кількість сонячного сяйва в березні, яка спостерігалась у 1979 році (62 години), майже дорівнює лютневій.
У березні інтенсивність атмосферної циркуляції послаблюється, руйнується азіатський антициклон, зменшується активність західних циклонів. Однак, зростають температурні контрасти між південними і північними широтами, які викликають зміни інтенсивних потеплінь з різкими похолоданнями, про це повідомив начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

У різні роки середня температура березня коливалася від +6° (2014 р.) до -8° (1987 р.). З початку метеорологічних спостережень в області березень потеплішав на 2°. Щодо опадів, то цей місяць найсухіший за всі місяці року, про те кількість опадів може коливатися від 2 мм (1991 р.) до 129 мм (1980 р.).
За прогнозом синоптиків, березень в цілому очікується тепліше звичайного із кількістю опадів у межах норми. Середня температура повітря за місяць прогнозується +3,0° при нормі +0,4°, кількість опадів 32 мм, при нормі 33 мм. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному гідрометцентрі.

Середня температура повітря перших 10 днів березня на Черкащині перевищить кліматичну норму на 8-10º. Погода випередить календар майже на місяць, середня добова температура повітря більш відповідатиме кінцю березня, що зумовить швидке підсихання верхніх шарів грунту і дозволить вже в кінці першої декади місяця приступити до початку весняної сівби. До того ж, вже на початку місяця достатньо висока середньодобова температура повітря дозволить виконувати ремонт дорожнього покриття.

Проте, як буває в ранні весни, та очікується в цьому році – раннє тепло не надійне. Вже в середині місяця можна розраховувати на вторгнення арктичного повітря, що зумовить зниження температури повітря до кліматичної норми, тому не дивлячись на теплий початок березня говорити про закінчення опалювального періоду зарано.
З огляду на це, масове розгортання посівної кампанії очікується не раніше третьої декади березня.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x