Особлива виставка скульптур приїхала до Черкас

Сьогодні соціально-мистецький проект «Торкаючись, бачу» презентували в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького. На виставку завітали вихованці Черкаської спеціальної школи для дітей з вадами зору, учні Черкаської школи №6, члени Ротарі-клубу «Черкаси-центр» та викладачі та студенти вишу. Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

− Проект започаткований ротарійцями зі Львова і має не лише мистецький, а й соціальний характер, адже створений спеціально для людей з вадами зору, − розповідає президент Ротарі-клубу «Черкаси-центр» Тетяна Очеретяна. − Завдяки тому, що біля скульптур є таблички з шрифтом Брайля, а також аудіозаписи про кожного з персоналіїв, про них можуть дізнатися люди з вадами зору.

На виставці представлено 12 скульптурних портретів визначних постатей нашого державотворення для тактильного сприйняття незрячими та особами з вадами зору: Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван Франко, Григорій Сковорода, Андрей Шептицький, Микола Амосов, Марія Заньковецька, Георгій Гонгадзе, Володимир Івасюк, Михайло Бойчук, Олександр Довженко, Сергій Нігоян.

Біографія про кожну особистість (скульптуру) озвучена через аудіомедійний засіб впізнаваними голосами відомих українських музичних виконавців: Олександр Пономарьов, Тіна Кароль, Оксана Білозір, Павло Табаков, Павло Зібров, Алла Кудлай, Юрій Гнатковський, Павло Дворський, Василь Ілащук, Олександр Божик, Наталія Шелепницька, Ірина Зінковська. Також відповідні описи підготовлені шрифтом Брайля.

− Таких соціальних проектів, відверто кажучи, в нас не вистачало в місті. І ми сподіваємося, що співпраця продовжуватиметься, і люди з вадами зору зможуть на рівні ознайомлюватися з творами мистецтва, − зазначила Тетяна Крячук, очільниця Черкаської обласної організації Українського товариства сліпих.

Валентина Лищенко, директор Черкаської спеціальної школи-інтернат для дітей з вадами зору, відзначає, що такий проект − це прояв великої любові до своєї країни, нації, до людини, яка найбільш вразлива.
− Я рада, що наші вихованці мають можливість доторкнутися до облич великих українців. Адже ми повинні виховувати дітей у патріотичному дусі, щоб вони любили свою державу і любили її, − говорить пані Валентина.

Ця виставка вже відбулася у Львові, Києві, Дніпрі. Після Черкас проект поїде у Вінницю.

Діятиме виставка до 12 березня.

Фото з виставки – тут

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x