Чому під час бігу болить у боці?

Чому під час бігу болить у боці?

Весна – прекрасна пора для того, щоб почати регулярно бігати. Взимку нам не вистачає сонячних променів і фізичних навантажень, тож весняні пробіжки – чудовий спосіб відновитися після холодної пори року.

Часто під час бігу виникає біль у боці, що змушує зупинитися. Що робити у такому випадку – зупинитися чи бігти далі? І про що свідчать неприємні відчуття?
Біль у боці під час бігу не є ознакою хвороби. Неприємне почуття в боці виникає у недосвідчених бігунів через різкий приплив крові до печінки і селезінки. Погана розминка або надто швидкий темп сприяють неправильному розподілу крові. У результаті органи черевної порожнини переповнюються кров’ю і починають тиснути на власні капсульні оболонки, де багато нервових закінчень. Якщо кров приливає до печінки, ви відчуваєте біль у правому боці, а якщо до селезінки – болить у лівому.
Якщо ж ви впевнені, що почали тренування правильно, але в боці все одно болить, доведеться відвідати гастроентеролога: неприємні відчуття можуть бути пов’язані з хворобами печінки і жовчних шляхів, підшлункової залози або жовчного міхура. Як правило, у таких пацієнтів біль у боці виникає в стані спокою, але посилюється під час пробіжки або інших фізичних навантажень.

Що робити, щоб не боліло?
Дихати потрібно животом. Технічно для цього краще дихати носом. Практикуйтеся: покладіть на живіт книгу, дихайте носом, стежте, щоб книга піднімалася і опускалася. На важких тренуваннях (пагорби або інтервали) вдихайте носом, а видихайте із зусиллям через рот. У йозі це називається «вогненним подихом».
Біль свідчить про те, що відтік крові від внутрішніх органів не встигає за припливом. Найбільш логічним способом позбутися від болю в боці буде перепочинок. Але не потрібно зупинятися різко: організм не любить сюрпризів. Перейдіть на крок, глибоко вдихніть і видихніть, м’якими круговими рухами помасажуйте хворе місце, і вашим органам буде простіше перегнати кров, що скупчилася. Зупинившись, нахиліться вперед, втягніть живіт, а потім зробіть декілька нахилів вліво-вправо: це прибере біль.

Три кити успішної пробіжки — правильне харчування, вірно заданий темп і синхронізація дихання з частотою кроків. Тому врахуйте такі правила:
Не можна наїдатися безпосередньо перед тренуванням. Особливо це стосується жирної їжі і продуктів, багатих на клітковину. Вони перетравлюються довго, і можуть «кусати» вас за бік навіть через 1,5–2 години після їжі.
На початку тренування темп бігу повинен бути помірним, і лише потім можна розігнатися. Щоб розігріти організм і підготувати його до пробіжки, проведіть хорошу розминку.
Переривчасте прискорене дихання — ворог бігуна і одна з головних причин болю в боці. Намагайтеся робити один вдих на кожні три-чотири кроки, а видих — на два. Спочатку доведеться рахувати, але з часом ви навчитеся дихати легко і рівномірно. Якщо бігаєте в компанії з іншими, не розмовляйте. Спину тримайте прямо, щоб не здавлювати діафрагму.

Реклама

4 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x