У Черкасах презентували Рушник Національної Єдності

У Черкасах презентували Рушник Національної Єдності

У Шевченківський день у Черкаському художньому музеї його відвідувачі з неприхованим захопленням роздивлялись дивовижний «Рушник Національної Єдності». Як тільки закінчиться презентація, він вирушить далі — до Канева, де власне й має бути представленим у день народження генія національного генія духу — Тараса Шевченка. Про історію створення рушника та його символіку докладно та зі всіма важливими дрібничками розповів присутнім один із ініціаторів заходу, хранитель реліквії та виконавчий директор акції «Рушник Національної Єдності» Микола Степаненко. У заході взяли участь черкаські письменники, студенти музичного училища та учні черкаських шкіл. Власне, побачити рукотворне диво було запрошено всіх, кому небайдуже Шевченкове «Обнімітесь, брати мої…».
Акція «Рушник Національної Єдності» стартувала в лютому 2007 року, а вишивати його почали в червні того ж року, в Запоріжжі, на острові Хортиця. Для рушника використали полотно, виткане власноруч з українського льону ще 55 років тому селянкою з Хмельниччини Катериною Андрощук.

Над вишиванням полотна довжиною 9 м та шириною 0,75 м, чи 7 кв.м, загалом трудилося 1310 осіб, в т.ч. 98 чоловік, 1115 жінок та 86 дітей. За інформацією ініціаторів акції, Рушник Національної Єдності вишивали умільці усіх регіонів України. У тому числі і в Криму, а також у 24 діаспорах по всьому світі — зокрема, у США, Канаді, Польщі. Серед них наймолодшим творцем була 8-річна дівчинка, а найстаршою – 84-річна жінка.
Цікаво, що участь у вишиванні свого часу взяли секретар РНБ України Іван Плющ, депутат Верховної Ради України Василь Куйбіда та дружина Президента України Катерина Ющенко. До організації акції долучились уповноважений ВР з прав людини Ніна Карпачова та повноважні посли України у Польщі та Канаді, генеральний консул України в м. Нью-Йорку. Рушник благословили на вишивання УПЦ МП, УПЦ КП, УАПЦ, Українська греко-католицька церква та духовне управління мусульман Криму.
— Довжина рушника вибрана невипадково, бо згідно з класичною нумерологією це число символізує повну досконалість і спонукає до високої духовної активності, – пояснив Микола Степаненко.

Центральним мотивом Рушника Національної Єдності є «дерево життя». Як пояснює Микола Степаненко, це універсальний міфологічний образ, що є символом безсмертя, неперервності життя на землі, об\’єднує минуле, сучасне і майбутнє. У в самому центрі полотна розташоване дерево життя з 27 квітками, що символізують кількість адміністративних центрів України. Згідно з традицією народного ужиткового мистецтва Рушник обрамлений по периметру безконечником – оберегом – найдавнішим мотивом сонячного руху. Це є символ безкінечності життя, неперервності роду й народу. У центрі Рушника також вишитий золотою ниткою тризуб – національний герб України, обрамлений двома гілками, які є фрагментами вінка, що символізують славу, владу, перемогу та мир.

Микола Степаненко, який шукає гроші на фінансування масштабного проекту та разом з дружиною є хранителем унікального виробу, вже об\’їхав з полотном майже всю Україну. Він стверджує, що скрізь люди зустрічали Рушник, як національну святиню. Навіть під час надзвичайно сміливої презентації на ВДНГ у Москві.
За час акції Рушник провезли близько 54 тис. км, в т.ч. 5,5 тис. км залізницею та ще пролетів літаком 22 500 км. Усього рушник «проїхав» вже 76 500 км.
Про подробиці презентації читайте згодом.

Тетяна Євгеньєва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x