На вихідні в області прогнозують опади

На вихідні в області прогнозують опади

Дефіцит опадів, який зберігається на теренах області з початку року, особливо значний – в східній частині, продовжує турбувати аграріїв. Яскраве сонце, дефіцит дощу, вітряна погода та низька відносна вологість повітря передусім сприяють пересиханню насіннєвмісного шару грунту, а це проблема для появи дружніх сходів.

Згідно з результатами інструментальних визначень вологозапасів, які регулярно проводяться працівниками метеостанцій області, їх зниження спостерігається під усіма культурами, особливо відчутне − на площах із озимою пшеницею, в якої розпочався період максимального вологоспоживання – інтенсивний ріст стебла та формування колосу, − повідомив начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань. Зокрема, за спостереженнями метеостанції Сміла, де дефіцит опадів найбільший (з початку весни становить 70 %, з початку року – більше 50 %), запаси продуктивної вологи практично вичерпалися до глибини пів метра. Лише в більш глибокому шарі грунту її достатньо. У разі утримання дефіциту опадів надалі, на площах з озимими зерновими культурами, в яких у кінці квітня розпочався критичний період розвитку до вологи, вже із середини травня велика ймовірність початку ґрунтової засухи. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному гідрометцентрі.

За прогнозом синоптиків, починаючи з 6-го травня характер погоди змінюватиметься на циклонічний. А це значить, що збільшиться хмарність, вона буде нестійкою з періодичними дощами, які так зараз необхідні, та коливаннями температури. Найбільш інтенсивні дощі, в окремих районах із градом та шквалами 15−20 м/с, очікуються 8−9 травня.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x