Як лікувати огірки

Як лікувати огірки

Огірки належать до городніх культур, які не потребують особливого догляду. Шкідники і хвороби, на щастя, нерідко обходять стороною цю культуру. Але буває й так, що без допомогти дбайливого господаря рослинам не вдається, не те що дати гарний урожай, а й просто вижити. Тож, не завадить знати, як допомогти огірочкам у разі такої потреби і забезпечити себе врожаєм смачних і корисних продуктів на весь рік.

Огірки, як правило, найчастіше починають хворіти під час цвітіння, тому профілактичні обприскування варто починати, коли рослини перебувають у стадії розвитку 3-4 справжніх листків. Якщо ви не прихильник хімічних обробок, пропонуємо вашій увазі народні способи лікування та профілактики хвороб огірків.
Перевірений і ефективний засіб для профілактики хвороб огірків – приготовлений власноручно розчин на молоці: 1 літр молока, 30 крапель йоду, 20 г господарського мила (натерти на тертці для якнайшвидшого розставання). Все ретельно змішати й обприскувати рослини з інтервалом 10 днів протягом усього періоду росту. Така суміш здатна уберегти рослини від багатьох хвороб, до того ж, на відміну від хімічних засобів захисту, є абсолютно не шкідливою для здоров’я людини та легкою у готуванні.
Якщо профілактика не проводилася й огірки занедужали борошнистою росою (одна з найпоширеніших хвороб огірків), можна застосувати ще один метод з категорії народних способів лікування. Полягає він у наступному: звичайну молочну сироватку нагрівають до температури +20-25 градусів, розводять у відрі води й обприскують нею рослини, причому, не тільки ті, на яких уже виявилася борошниста роса, але й всі, що знаходяться поруч. Можна обприскувати огіркові батоги й чистою сироваткою.

Хвороби огірків можуть проявитися зовсім несподівано для городника і застати зненацька. Для такого випадку існує наступний варіант зі скарбнички народних способів лікування: 50 г часнику пропустити через часникодавку, розвести отриману часникову кашку в 1 літрі води, щільно закрити кришкою й настояти добу. Після чого отриману суміш процідити, додати ще 9 літрів води й обприскати рослини. Такий розчин особливо ефективний проти несправжньої борошнистої роси. При необхідності процедуру обприскування часниковим розчином можна повторювати неодноразово.
Розчин деревного попелу так само дає гарний ефект при всіляких хворобах огірків, до того ж ще й відмінно підживлює ослаблені хворобою рослини, у результаті чого обробка ним вважається кращою з категорії народних способів лікування хвороб огірків. 1 склянку деревного попелу заливають 2 літрами окропу і настоюють протягом 2-х діб, проціджують і додають попередньо натерте на тертці і розведене у воді господарське мило (10 г). Обприскують не менше 2-х разів з проміжком 7 днів. Якщо поразка огірків є значною, то кількість обробок можна подвоїти.
Від шкідників і паразитів допомагає цибулеве лушпиння. 700-грамову банку лушпиння потрібно залити 10 л води, довести до кипіння, закрити кришкою і настоювати 12-14 годин. Потім лушпиння віджимають, відвар проціджують і розводять у співвідношенні 2:8 з водою. Обприскуйте розчином листя зверху і знизу, а потім полийте землю.

Для профілактики захворювань огірків намагайтеся дотримувати сівозміни. Не саджайте огірки на тому самому місці рік у рік, не саджайте їх після кабачків або гарбуза. Вчасно та рясно поливайте огірочки. Щоб зекономити воду замульчуйте грядки бур’янами або скошеною травою. Виконайте підживлення органічними або мінеральними добривами. Найпростіше, але ефективне підживлення – трав’яний настій у сполученні з підсипанням у лунки попелу. Перед початком збору першого врожаю (це можна зробити прямо зараз) полийте огірки розчином соди (1 ст. л. на 10 літрів води). Лужне середовище не до смаку патогенним грибкам.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x